NACIONALNA NAGRADA „PERO ĆAMILA SIJARIĆA“ ZA 2016. GODINU DODIJELJENA FAIZU SOFTIĆU

Faizu Softiću, književniku iz Bijelog Polja, jučer je, u svečanoj sali Bošnjačkog nacionalnog vijeća dodijeljena najveća nacionalna nagrada sandžačkih Bošnjaka u oblasti književnosti “Pero Ćamila Sijarića” za 2016. godinu.

Ovogodišnje “Pero Ćamila Sijarića” je dodijeljeno u okviru jubilarnih, 10. Sandžačkih književnih susreta – SAKS 2016, na kojima su učešče uzeli Mevluda Melajac, Enes Nikšić, Šefka Begović Ličina, Mirsad Rastoder, Kemal Musić, Mirsada Bibić, Izeta Babačić, Fahredin Shehu, Safet Sijarić te Goran Tadić.

Stručni žiri za dodjelu godišnje književne nagrade „Pero Ćamila Sijarića“ je nakon podrobnih konsultacija i razmatranja potencijalnih kandidata, odlučio da ovu prestižnu nacionalnu nagradu dodijeli Faizu Softiću, književniku iz Bijelog Polja.

Ovogodišnji žiri su činili Redžep Škrijelj, univerzitetski profesor (predsjednik), Mevluda Melajac, književnica (član) i Fatima Muminović-Pelesić, književnica (član).

Obrazlažući odluku o dodjeli nagrade, predsjednik žirija prof. dr. Redžep Škrijelj je između ostalog rekao:

“Faiz Softić je književnik u čijoj rečenici nema viška priče, nema nevažnog, ima samo onoga što nas tjera da u tom njegovom furioznom narativnom ritmu isčitavamo sve do zadnje riječi. U svojoj pripovjedačkoj viziji sagledava, slaže i sublimira tematiku stradanja i patnje običnog sandžačkog čovjeka, čija duša istrajava i opstaje na posnoj i suhoj zemlji djedova.”

Dobitnik ovogodišnje nagrade, Faiz Softić se zahvalio na nagradi te dodao da mu “Pero Ćamila Sijarića” daje za pravo da vjeruje da je makar za jotu nadmašio prosječnost.

U svom obraćanju, predsjednik Ugljanin je istakao da je ponosan što Sandžak ima veliki broj književnika i da ljudi koji su rođeni u Sandžaku ili vode porijeklo odavde su od istih minerala stvoreni kao i zemlja sandžačka i samo su im njeni plodovi slatki.

Sandžački književni susreti SAKS 2016 i dodjela nagrade “Pero Ćamila Sijarića” su upriličeni u okviru proslave 20. novembra – Dana Sandžaka.

Dan Sandžaka se obilježava u znak sjećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), u Pljevljima 20. novembra 1943. godine.

http://www.bnv.org.rs/