BOŠNJAČKI SAVEZ CRNE GORE U NJUJORKU – SVIJETLO BIHORA U SAD-U

Bošnjački savez Crne Gore u Njujorku je osnovan 2009. godine u Njujorku i to na inicijativu današnjeg predsjednika Saveza Esada Rastodera i još dva predlagača, profesora Djema Hota i dr Bajrama Mulića. Nakon osamostaljenja Crne Gore stvorila se potreba, a i prilika da se formira organizacija koja će brinut o Bošnjacima i svim ostalim građanima porijeklom iz Crne Gore. Tada je predviđeno da Savez bude most izmedju građana koji žive u Crnoj Gori i građana iz Crne Gore koji žive u SAD.

Savez promoviše Crnu Goru i njen zaokret u politici kao i evroatlanske integracije i pristup NATO-u. Jedan od glavnih zadataka Bošnjačkog saveza je borba za građanska, vjerska i nacionalna prava svih građana koji su iz Crne Gore, a posebno Bošnjaka. U užem rukovdstvu organizacije su ljudi iz svih crnogorskih opština koji žive u Njujorku.

“Prema svim pokazateljima, samo za prvih šest mjeseci imali smo 1365 članova, čime smo oborili sve rekorde popularnosti. Danas je članstvo nešto manje”, kaže Esad Rastoder, predsjednik BSCG.

Savez ima Upravni odbor i predsjedništvo. Predsjednik UO je ujedno i predsjednik predsjedništva Saveza. Predsjedništvo je savjetodavni organ, a UO izvršni organ.

Inače, Bošnjački savez i njegov predsjednik Esad Rastoder, dali su nemjerljiv doprinos u projektu vraćanja samostalnosti Petnjici. Ideja o osamostaljenju opštine Petnjica je lobirana na više desetina sastanaka, tribina i skupova. Gosti predsjednika BSCG i te organizacije bili su zvaničnici iz Petnjice, Berana i cijele Crne Gore, sa kojima su napravljeni razgovori.

Humanitarni rad ove organizacije nprevazilazi okvire uobičajene brige za ljude iz svog rodnog kraja. U više desetina akcija, članovi Bošnjačkog saveza Crne Gore u Njujorku su pokazali kako i na koji način se poštuje i ne zaboravlja svoj korijen, početak i nastajanje.

Članovi udruženja ne prošuštaju nijednu priliku da promovišu vrijednosti Bihora, sjevera Crne Gore i države odakle su došli pa ni i mnogobrojnim susretima sa američkim zvaničnicima.

Bošnjački savez je od samog početka rada Radija Petnjica pokazala spremnost da pomogne i podrži projekat. Ta spremnost nije ostala na riječima. Savez je odnedavno pokrovitelj serijala “Bihorska veza” čime je još jednom pokazao privrženost Petnjici i Bihoru.