PETNJIČKO FUJANJE

Petnjica

Znate ono kada su stari profesori žurnalistike objašnjavali studentima i budućim novinarima da nije vijest to da je pas ujeo čovjeka već da je čovjek ujeo psa? E to više ne važi, makar ne u Bihoru. Od skoro je u tom dijelu Crne Gore u upotrebi nova antiteza: nije vijest da u Petnjici NEMA interneta i struje već da ih IMA.

I svi su navikli na tu pojavu. Više se niko i ne osvrće baš kao ni ljudi koji žive pored rijeke na buku vode koja udara u kamenje.

Prošlo je više izbornih i predizbornih akcija, ali se nikako, i pored obećanja nadležnih, stanje nije popravilo. Zbog toga naravno trpe svi. Trpi i Radio Petnjica čijeg signala nema više nego što je to podnošljivo.

U cijeloj ovoj priči posebno mjesto zauzima kompanija Telekom koja i pored toga što je poslovnu godinu završila sa velikim dobitkom, nije u stanju da investira nekih tričavih 500 eura (slobodna procjena) u agregat, koji bi omogućio makar internet signal u nekom periodu.

Vjerovali ili ne, Telekom čija je centrala smještena u zgradi Pošte u Petnjici nema to “tehničko dostignuće”. Ta centrala je montirana prije više od 30 godina, a korisnici usluga ovog dominantnog telekomunikacionog giganta, često ostaju bez njegovih usluga, počev od televizije, telefona pa do interneta.
I pored toga što građani petnjičke opštine važe za najurednije platiše, to kao da nije bilo dovoljno da menadžement Telekoma obezbijedi rezervno napajanje, posebno ako se zna da je elektroprenosni sistem na području Bihora u lošem stanju.

Još nevjerovatnija stvar se dešava kada dođe do veće havarije u elektroprenosnom sistemu, službenici Telekoma  transportuju agregat do petnjičkog TK centra. Postojeće baterije, koje su instalirane da „priskoče“ u pomoć kada dođe do prekida strujnog napajanja, mogu da ispune svoj zadatak cijelih 10 minuta, u vrh glave, jer su stare i skoro pa da ne funkcionišu. NIjesmo se raspitale koliko koštaju nove ali je zasigurno neka sića. Znamo da mogu da premoste problem nekih šest sati, što bi bilo zadovoljavajuće.
NIje Telekom jedini nemaran i neprofesionalan. Radio difuzni centar, od milošte nazvan RDC koji gazduje objektom na Lazanskom brdu, gdje se nalaze predajnici, nije “uspio” za tri godine da instalira neku rezervnu vartijantu napajanja strujom. Čim zataji trpeški dalekovod zamrači se i umukne sve u Petnjici – telefoni, internet signal, televizori i Radio Petnjica. Zato RDC ne propušta priliku nijedan mjesec da dostavi fakturu na kojoj uredno piše da smo dužni 129 eura.

Da svemu ovome dodamo da je i opštinska administracija više puta pokušala da riješi navedene probleme, ali su i oni ostali kratkih rukava, makar za sada. Očigledno je za rješenje potreban veći pritisak i to sa više strana

SAMIR RASTODER