SKENDEROVIĆ PREDSJEDNIK MLADIH SOCIJALISTA LUKSEMBURGA

U nedjelju 19. marta mladi socijalisti Luksemburga, Jungsozialisten (JSL) održali su kongres na kojem je za predsjednika mladih reizabran Džemil Džimi Skenderović. Za razliku od prošlogodišnjeg kongresa, kada je imao 90 posto podrške svojih kolega, Džimija su ove godine omladinci iz njegove partije stopostotno podržali.
Na kongresu mladih socijalista izglasan je i program od 10. tačaka, pa će se tako mladi socijalisti na čelu sa Džimijem zalagati za za reformu obrazovanja, kao i za smanjenje legalnog radnog vremena koje je sada 40 sati nedeljno, pri čemu ne bi bile smanjivanje plate.
Kongres mladih socijalista Luksemburga održava se svake godine, a Džemil pored toga što obavlja funkciju predsjednik mladih je i član predsjedništva socijalističko-radničke partije (LSAP), kao i kandidat za odbornika u komuni Rumelanž (Rumelange).
Skenderović je porijeklom iz bihorskog sela Trpezi, rođen je u Rožajama, a njegovi roditelji su odselili za Luksemburg kada je Džemil imao osam godina. Magistrirao je ekonomiju u Francuskoj, a trenutno radi u Ministarstvu održivog razvoja I infrastrukture u Luksemburgu.
Partija čiju mladost predvodi Skenderović je druga najjača partija u Luksemburgu, koja ima 13 od 60 poslanika u Parlamentu Luksemburga.LSAP je takođe i dio luksemburške Vlade Bettel-Schneider. LSAP je partija sa elementima demokratsko socijalističke ideje, sa akcentom na prava radnika. Socijalističko-radnička partija Luksemburga je najjača na jugu države gdje se i nalazi grad Rumelanž, gdje je Skenderović kandidat za odbornika.

DINO RAČIĆ