KURBAN BAJRAM: ČESTITKE GRAĐANIMA PETNJICE ISLAMSKE VJEROISPOVJESTI

Džamija u Petnjici

Danas je Kurban-bajram. Čestitke građanima Petnjice islamske vjeroispovjesti preko talasa i portala Radija Petnjica stižu sa svih strana. Izdvojili smo njih nekoliko!

 

  • Svim građanima opštine Petnjica islamske vjeroispovjesti kao i svim Bihorcima koji se nalaze u dijaspori, želimo srećan Kurban Bajram uz želju da im donese mir, sreću i blagostanje i podstakne na dobročinstvo, međusobnu toleranciju, suživot i rad na izgradnji bolje budućnosti za sve građane u našoj opštini. Opština Petnjica, predsjednik Samir Agović.
  • Svim građanima Petnjice koji slave kao i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti upućujemo čestitke povodom Kurban-bajrama sa željom da radost praznika podijele sa svojom porodicom, komšijama i svim ljudima dobre volje. Skupština opštine Petnjica, predsjednik Erol Muratović.
  • BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN! U ime medžlisa islamske zajednice upućujemo najiskrenije čestitke pripadnicima islama u Bihoru i dijaspori. RADOST KURBANSKOG BAJRAMA PO TRADICIJI BOŠNJAKA PROVEDITE ZAJEDNO SA NAJBLIŽIMA, SVOJIM PORODICAMA I PRIJATELJIMA, U SKLADU SA TOLERANCIJOM MEĐUSOBNOG UVAZAVANJA I POŽRTVOVANOSTI U IME SVIJETLE VJERE ISLAMA. Predsjednik medžlisa Adnan Muhović i glavni imam Husein ef. Ramcilović.
  • Povodom velikog praznika, Kurban Bajrama u ime OOBS-a i u svoje lično ime svim članovima i simpatizerima Bošnjačke stranke i svim građanima islamske vjeroispovijesti upućujemo čestitke. Bajramski sveti dani nas vraćaju istinskim vrijednostima porodične bliskosti, komsijske pažnje i međusobnog prijateljstva, a radost i toplinu Kurban Bajrama dijelimo sa svim ljudima dobre volje, misleći o dobru i napretku zajednice u kojoj živimo. Predsjednik Adnan Muhović.
  • Neka ovaj veliki praznik obasja Vaše domove i Vaša srca ljubavlju, slogom i tolerancijom. Bajram je dobra prilika da se na to podsjetimo i sa svojim komšijama i prijateljima podijelimo radost blagdana. Srećan Bajram želi Vam OO DPS-a Petnjica, predsjednik Mehmed Meša Adrović.
  • Najsrdačnije čestitke povodom Kurban-bajrama svim građanima koji slave kao i mnogobrojnoj dijaspori širom svijeta uz želje da ovi uzvišeni dani jedinstva, solidarnosti i tolerancije učvrste vjeru  u napredak i  budu podsticaj širenju povjerenja i saradnje među ljudima. OO SDP Petnjica
  • OO SD Petnjica svim građanima islamske vjeroispovijesti želi srećan Kurban Bajram uz želje da ovaj praznik bude prilika za radosna porodična okupljanja i iskrene prijateljske i komšijske susrete, te da im donese zdravlju, sreću, napredak i međusobnu toleranciju.
  • Najiskrenije čestitke povodom kurbanskog ili hadzijskog Bajrama, uz želje da ga provedete u zdravlju i veselju, zajedno sa najmilijima, želi vam NVU ,,Lice sa invaliditetom” Petnjica i predsjednik udruženja Denis Ramdedović.
  • Svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti želimo sretan praznik Kurban Bajram. Kurban bajram je praznik koji poziva da žrtvujemo sebičnost, pohlepu i laž i približimo se porodici, prijateljima i komšijama. Simon Voyages
  • Povodom velikog praznika Kurban-bajrama, vjernicima koji slave, svim građanima islamske vjeroispovijesti upućujemo čestitke i želje za mir, dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću. DOO ,,Tref” Petnjica.
  • Duhovni smisao Bajrama je jačanje zajedništva, solidarnosti, tolerancije i nastojanje da unaprijeđuje opšte dobro. Svima koji slave želimo mir, zdravlje i radost u krugu svojih najmilijih, da im njegova svjetlost obasja dušu i ispuni život najljepšim osećanjima, podari mudrost da odvoje dobro od zla i sačuva sve ono što imaju i vole. Stovarište Radmanci.
  • Privredno društvo Eloksir Plus iz Berana, svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti želi da dane nastupajućeg kurban bajrama dočekaju i provedu sa svojim najbližim u miru, zdravlju i blagostanju. Bajram mubarek olsun.

ŠTA JE KURBAN BAJRAM

Kurban bajram je islamski praznik prinošenja žrtve, najznačajniji islamski praznik. On dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana. Kurban-bajram traje četiri dana.

Muslimani širom svijeta prvog dana žrtvuju svoje najbolje životinje kao simbol spremnosti poslanika Ibrahima da žrtvuje svog sina za Boga, Bog se umiješao u posljednjem trenutku i umjesto toga dao je Ibrahimu da žrtvuje ovna.

Roditelji daruju svoju djecu, a djeca rodbine i djeca iz komšiluka koja rano prvog dana dolaze da čestitaju praznik dobivaju novčane poklone. Običaj je da se kuća i avlija posebno očisti za ovaj praznik, a da se vjernici svečano obuku.

Muslimani Bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Slijedi čestitanje. Zatim odlaze na mezarja, te se potom vraćaju u svoje domove gdje su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijata.