ODLUKA VLADE: MANJINE SLOBODNO MOGU ISTICATI NACIONALNE SIMBOLE

Opštinska zastava na novoj zgradi petnjičke administracije

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici odlučila da manjina mogu slobodno isticati i upotrebljavati svoje nacionalne simbole.

To je utvrđeno Prijedlogom Zakona o upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola manjina, a kako je na konferenciji nakon sjednice Vlade rekao ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, Crna Gora je multietnička država, te se u tom kontekstu državnim simbolima predstavlja i izražava pripadnost Crnoj Gori.

On je podsjetio da je vremenska prevaziđenost Zakona o upotrebi nacionalnih simbola iz 2000. godine, donošenje novog Ustava Crne Gore i njegove manjkavosti u dijelu izbora nacionalnih simbola, uslovilo izradu novog zakona.

Zenka
“Ustavni osnov za donošenje zakona sadržan je u odredbi člana 79 stav 1 tačka 2 Ustava Crne Gore, kojim se utvrđuje da pripadnicima manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica jemče se prava i slobode koja mogu koristiti pojedinačno i u zajednici sa drugima: na izbor, upotrebu i javno isticanje nacionalnih simbola i obilježavanje nacionalnih praznika”, dodao je on.

Tako se ovim Zakonom definiše izbor, upotreba i isticanje nacionalnih simbola, kako javno tako i privatno, a i jasno se definišu situacije kada je upotreba nacionalnih simbola zabranjena.

U sastavu Radne grupe za izradu nacrta ovog Zakona bili su predstavnici Ministarstva, predstavnici svih nacionalnih savjeta manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori, dva predstavnika Skupštinskog odbora za ljudska prava i slobode, kao i predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva kulture i institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.