ANB imala informacije o pripremi atentata na Đukanovića još u srijedu 10. jula, ali nije obavijestila Upravu policije!

Izvor: Portal E TV

Prema pouzdanim izvorima E TV, Agencija za nacionalnu bezbjednost imala je i operativne podatke o grupi iz Srbije, među kojima je bilo i bivših službenika Žandarmerije i policije, koji su planirali, sa plaćenim egzekutorima iz Skadra u Albaniji, likvidaciju nekadašnjeg crnogorskog predsjednika Đukanovića. Uprkos tim operativnim podacima, prije tri dana Đukanoviću je ukinuto obezbjeđenje u mjestu stanovanja u dnevnoj smjeni, uz zvanično obrazloženje ,,da se nema dovoljno ljudi“

 

Iako su čelnici Agencije za nacionalnu bezbjednost povjerljivu informaciju o pripremi atentata na Mila Đukanovića dobili još u srijedu popodne 10. jula, direktno iz kabineta bivšeg predsjednika Crne Gore, o alarmantnoj bezbjednosnoj prijetnji nijesu obavijestili ni Upravu policije ni državno tužilaštvo, saznaje Televizija E od više izvora iz ANB-a.

Umjesto zvaničnih kanala koordinacije bezbjednosne zajednice, informacija je dostavljenja uredništvu Vijesti koje je objavilo vijest i nakon toga je Uprava policije, tek u subotu 13. jula popodne, zvanično obaviještena da postoji opasnost po život bivšeg crnogorskog predsjednika pa su pojačane bezbjednosne mjere zaštite.

O neshvatljivim postupanjima vrha ANB-a govorio je danas i poslanik Demokratske partije socijalista Ivan Vuković.

,,Agenciji za nacionalnu bezbjednost bila su potrebna dva dana i tekst Vijesti da obavijesti policiju o pripremi atentata na bivšeg predsjednika Mila Đukanovića”, prokomentarisao je Vuković.

Iz Uprave policije su jutros saopštili da su odmah po prijemu informacije da je bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dobio informaciju da se na njega priprema atentat, preduzete mjere i radnje iz njihove nadležnosti, uključujući i obavještavanje nadležnog tužilaštva i da je tim povodom formiran predmet.

,,To je sve što treba da se zna o bezbjednosnom aparatu zemlje, devastiranom u posljednje četiri godine”, poručio je Vuković u objavi na društvenoj mreži Iks.

Prema informacijama E TV, ANB je imala i operativne podatke o grupi iz Srbije, među kojima je bilo i bivših službenika Žandarmerije i policije, koji su planirali, sa plaćenim egzekutorima iz Albanije, likvidaciju nekadašnjeg crnogorskog predsjednika Đukanovića.

U toku su, kažu izvori iz ANB, intenzivne konsultacije sa zapadnim partnerima oko provjere prvobitne informacije, posebno detalja o grupi iz Srbije.

Pitanje je, međutim, koliko će crnogorska obavještajna zajednica – prvenstveno ANB čiji su kredibilitet i sposobnosti ozbiljno narušeni tokom posljednje četiri godine – biti u stanju da aktivno djeluje u predupređivanju opasnosti po bezbjednost.

O tome ubjedljivo govore podaci o bezbjednosnoj zaštiti bivšeg predsjednika Đukanovića. Prije tri dana, prema informacijama TV E,  Đukanoviću je ukinuto obezbjeđenje u mjestu stanovanja u dnevnoj smjeni, uz zvanično obrazloženje ,,da se nema dovoljno ljudi“. Takvim rasporedom ,,obezbjeđenja i zaštite“ bivšeg crnogorskog predsjednika, praktično se omogućava nesmetano diveztiono djelovanje, od neometanog ulaslka u garažu ili stan te ugrožavanje bilo kojeg člana Đukanovićeve porodice.

Zbog navodnog ,,nedostatka sredstava“ pratnja bivšeg predsjednika Đukanovuća u inostranstvu svedena je sa dva pripadnika bezbjednosti na jednog koji je, obično, i nije smješten u neposrednoj blizini Đukanovića kojeg treba da obezbjeđuje.