BIHORCI OSVOJILI ARARAT

Članovi Planinarsko sportskog kluba Bihor su imali priliku da učesvtvuju u ekspediciji ,,Ararat 2024.” koju je organizovao Planinarski savez Crne Gore. Učesnici ove ekspedicije su predsjednik PSK “Bihor” Rejhan Ramčilović i član kluba Redža Škrijelj koji inače živi i radi u Sloveniji.

Oni su zajedno sa ostalim učesnicima iz Crne Gore osvojili najveći vrh Turske koji je visok 5 137m.n.v. Uprkos nadmorskoj visini i svim preprekama na putu ka vrhu zastava Bihora se zavijorila na vrhu.
Ono što je zanimljivost vezana baš za ovu planinu jeste da se,
prema predanju, baš na ovim maglovitim vrhovima zaustavila Nuhova barka, poslije velikog potopa, te je odavde ponovo nastao svijet. Takvo značenje ima za Jermene ali i mnoge muslimane i hrišćane pa su je zato prozvali “majkom svijeta”.
Planina Ararat je veličanstveni uspravni vulkan, svojstvena je po mnoštvu legendi, izgledu i sadržaju. Vijenac dug 40km čini Veliki Ararat čija kupola dostiže visinu 5 137mnv i Mali Ararat sa visinom od 3896mnv.
Prema riječima Rejhana Ramčilovića, ovo je za njega bio veliki poduhvat i ostvareni planinarski san. Ponosan je na sve predjene kilometre planinarskim stazama u svojoj zemlji i izvan nje. Nakon osvojenog najvišeg vrha Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova, te najvećeg vrha Balkana na dugu listu je upisao i najviši vrh Turske. Planira za ovu godinu da osvoji i najveći vrh Italije te najveći vrh Austrije.
Rejhan navodi da je zahvalan predsjedniku Opštine Petnjica Samiru Agoviću, članovima PSK “Bihor”, rodbini i prijateljima na moralnoj i finansijskoj podršci koju su mu pružili.