Nikolìć: Tužilac Šoškić nam je svima stavio do znanja da smo pod nekom vrstom nadzora, da bismo prestali da tragamo za istinom 

Različite su vrste pritiska kojima Specijalno državno tužilaštvo izlaže ne samo građane, ne samo javnost i medije, već i ljude u pravosudnom sistemu,  koji pokušavaju svoj posao da obavljaju nezavisno i časno bez ikakvih pritisaka, kazala je za 24 Sata na Televiziji E, glavna i odgovorna urednica M portala Danica Nikolić.
Komentarišući upozoravajuće pismo specijalnog državnog tužioca Vukasa Radonjića  sutkinji Vesni Kovačević, kazala je da je taj isti specijalni tužilac rekao sutkinji kako ona nema pravo da naređuje, na šta mu je sutkinja odgovorila da je Specijalno tužilaštvo  stranka u postupku, a to, kaže Nikolić, svaki laik zna.
“Čini se nekako, ako smo pratili pojedine slučajeve, da su zapravo sutkinje te, koje imaju dovoljno energije i dovoljno hrabrosti, da se odupru pritisku, a da sudije lakše prihvataju tu vrstu pritiska koji dolazi od strane SDT-a”, rekla je Nikolić.

Javnost se uvjerila, dodala je ona, da nema nepristrasnosti  u tužilačkoj organizaciji, već ima novih otkrića, posebno ako dolaze od poslanika vladajuće koalicije, koji za VDT- a, Milorada Markovića,  kažu da je izabran na sastanku u Vladi. “Što je nezamislivo i nedopustivo, jer je tužilaštvo nezavisna grana vlasti”, rekla je Nikolić.
“Podsjetiću  vas da je Milan Knežević  i za dvojicu tužilaca, koji su  u finalu zastupali optužnicu SDT- a za pokušaj državnog udara, takođe ispričao vrlo zanimljive stvari, istog dana kada je govorio o VDT-u, navodeći da je jedan od tih tužilaca bio na ručku sa poslanikom Kneževićem i da je ispričao, kako je to poslanik Knežević kazao, užasne stvari o samom procesu i čitavom slučaju  – pokušaj državnog udara. Brat drugog tužioca je dolazio kod Kneževića u partiju, kako bi uzeo člansku kartu, zahvaljujući kojoj je trebalo da ostane na nekoj poziciji, čini mi se u državnoj upravi”, istakla je Nikolić.
Podsjetila je na privatne veze koje, kako kaže, postoje između Vrhovnog državnog tužioca i Glavnog specijalnog tužioca, a to su vrlo bliski prijateljski odnosi.

Specijalni državni tužilac Miloš Šoškić je objavio koliki broj poruka su određeni novinari razmjenili sa bivšim glavnim specijalni tużiocem Milivojem Katnicem, iz, kako kaže Nikolić, potpuno privatnih prepiski.
“Možemo očekivati da neke  privatne prepiske osvanu  u jednom crnogorskom mediju, kao što su osvitale   i privatne prepiske Vesne Medenice”, dodala je ona.
“Ovo što je napravio tužilac Šoškić je skandal vrhunskih razmjera. Dakle, on nam je jasno, ne samo ovoj grupi naših kolega novinara, koji su bili u komunikaciji sa Milivojem Katnićem, što je potpuno prirodno; meni sad da uzmete telefon naći ćete komunikaciju sa pola državnih službenika, ne vidim problem, jer ne dogovaramo nikakve kriminalne aktivnosti, razgovaramo o onome što su naše dnevne aktivnosti u potrazi za odgovorima. Dakle, ovo što je on napravio je skandal vrhunskih razmjera, zato što nam je svima stavio do znanja da smo pod nekom vrstom nadzora, i time pokušava ne samo njih, nego i sve ostale da zastraši, da bismo prestali da tragamo za istinom”, poručila je Nikolić.
Novinarski posao se zasniva na povjerenju između novinara i izvora, smatra Nikolić, ko je izvor  nije stvar ni jednog tužilaštva, osim ako nije u pitanju  priprema  nečijeg  ubistva ili  neki korak koji bi mogao srušiti ustavni poredak države. Tada su, kako je objasnila, novinari u obavezi da se jave tužilaštvu i kažu svoja saznanja.
Nikolić je podsjetila da za tri godine, prema analizi  OEBS-a, u Crnoj Gori  donešena jedna pravosnažna presuda  iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije. U isto vrijeme istražni zatvor je pun, i iz njega  ljudi ne mogu izaći ako nijesu toliko bolesni i żivotno ugrożeni. To, dodaje ona,  govori o neefikasnosti tužilačko sudskog sistema.
“Tužilaštvo zapravo pravi, od većine slučajeva, ne govorim o svima, ali od većine slučajeva pravi parade,koje služe političkim akterima u državi da se pohvale kakvim – takvim rezultatima, jer pravosnažnih presuda nema. To je jedini parametar na osnovu koga možemo cijeniti efikasnost borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala”, zaključila je Nikolić.
Cijelo gostovanje možete pogledati na You Tube kanalu TV E.