RETROVIZOR – MIRSAD HADROVIĆ: Ne smije biti inostranstvo “popularnije” i preČe od svog vatana

Mirsad Hadrović

Neumorni društveni aktivista, borac za zelenu Petnjicu, erudista i Mursad Hadrović govorio je u okviru projekta Retrovizor o Petnjici nakon deset godina razvoja.

RP: Najjači utisak o Petnjici u deceniji za nama

MIRSAD HADROVIĆ: Spor razvoj opstine u svim segmentima a posebno ekonomskom. Lijenost ili tromost na svakom koraku. Decenija iza nas svjedoči da se nismo pomakli gotovo nista vise nego da smo bili pod “upravom” Berana. Euforija oko dobijanja samostalnosti opstine pretvorila se u razocarenje i naglo iseljavanje, uglavnom mladih ljudi.

RADIO PETNJICA: Kako biste opisali trenutnu situaciju u opštini Petnjica u pogledu iseljavanja stanovništva i može li se i kako zaustaviti

MIRSAD HADROVIĆ:“Ubrzano” iseljavanja  stanovnistva. Moze se zaustaviti. Mislim da je potrebna samo jedna konkretna stvar da se desi i iseljavanje će se svesti na minimum a to je otvaranje radnih mjesta. To je prioritet svih prioriteta. A kako vidimo po tom pitanju se slabo sto uradilo i broj zaposlenih u nasoj opštini moze se prebrojati na prstima.

RADIO PETNJICA: Koje kapitalne projekte smatrate ključnim za dalji razvoj opštine Petnjica

Formiranje i izgradnja biznis zone u Petnjici. Manja preduzeća za proizvodnju recimo peleta ili preradu i pakovanje voca kao i za preradu mliječnih proizvoda bila bi dovoljna da dâ zamajaz za otvaranje drugih srodnih preduzeća. Zatim i konačno početi razvijati seoski turizan koji je širom naše države sve popularniji. Isto tako potrebno je afirmativno govoriti o opstanku u svome zavicaju. Dati nadu, volju, zelju omladini da ostanu. Ne smije biti inostranstvo “popularnije” i prece od svog vatana.

RADIO PETNJICA: Kako ocjenjujete trenutnu zaposlenost u opštini i koje mjere smatrate potrebnim za poboljšanje situacije

MIRSAD HADROVIĆ: Zaposljenost je na niskom nivou. Osim zaposlenih u sluzbama koje se finansiraju iz drzavnog i opštinskog budzeta mi imamo malo zaposlenih u realom sektoru. Sjećam se vremena kada se nerado prihvatao posao u državnim službama(zbog malih plata)  a sada je to “prava sreća”doći do takvog posla. Jer su plate dosta dobre, posao radiš kad i koliko hoćeš. Kafa i doručak zagarantovani kao i radni staž i osiguranje. Eto blagodati…

RADIO PETNJICA: Kako biste opisali ekonomske parametre opštine Petnjica i koje biste promjene predložili za unapređenje ekonomske situacije

MIRSAD HADROVIĆ: Prihodi opstine su skromni i nedovoljni za dinamican razvoj Petnjice a to je upravo i potrebno da bi se krenulo u bolje dane. Osnivanje fonda pri opstini od strane nase dijaspore smatram da bi pospjesili razvoj nase opstine na svim nivoima. Treba vršiti pritisak i na državu da ispuni svoja obećanja o ulaganju na sjeveru. Naši privrednici u dijaspori isto tako mogu i trebaju da ulože svoj kapital u zavičaju i tako mu pomognu a sa tim ne gube ništa.

RADIO PETNJICA: Koje su najveće izazovi s kojima se suočava poljoprivreda u opštini Petnjica i kako ih rješavati

MIRSAD HADROVIĆ: Nisam poljoprivrednik i ne pratim dovoljno ta kretanja. Ali ono što se može vidjeti jeste da ima pomaka u tom pravcu. Vidimo da ima velikih poljoprivrednih gazdinstava ali isto tako cujemo da su nezadovoljni i da se nedovoljno prati i podržava njihov rad. Nedostatak savremene mehanizacije jedan je od problema za koji čujemo kao i vece premije. Zatim nesiguran otkup mesa i svih drugih poljoprivrednih proizvoda. Potrebno bih ovdje istakao da treba povesti računa o proizvodnji čiste biološke hrane na koju se stavlja akcenat u cijelom svijetu. Mi imamo sve uslove za prozvodnju takve hrane i samo je pitanje dobre organizacije za njenu proizvodnju.
Samir Rastoder