Ultimatum partijama manjina: Ako hoćete u vladu, odbacite principe i raskinite sa DPS-om! 

Vlada Crne Gore

Prema izvorima Portala ETV, u vrhu Bošnjačke stranke su prilično iznenađeni javnim ultimatumom koji su dobili od Demokrata i ostalih članova parlamentarne većine pa su tokom dana direktno komunicirali sa premijerom Milojkom Spajićem. Upućeni izvori iz parlamentarne većine, nakon ovih posljednjih političkih turbulencija, smatraju da još postoji šansa da se do utorka napravi dogovor sa Bošnjačkom strankom, a da se eventualni raskid saradnje sa DPS-om odgodi do jeseni kada počinje priča o budžetu za 2025. godinu i ,,kada će biti priče o usvajanju programa Evropa sad 2“

Izvor: TV E

U jeku pregovora o rekonstrukciji Vlade i učešću Bošnjačke stranke u novom sastavu Spajićeve Vlade, zajedničko saopštenje stranaka koje tvore parlamentarnu većinu je očiti ultimatum strankama većine da, ako žele u izvršnu vlast, moraju prethodno raskinuti saradnju sa Demokratskom partijom socijalista.

Prema informacijama Portala ETV, na ovom političkom potezu su insistrirale Demokrate Alekse Bečića koji se protive ulasku Bošnjačke stranke sve dok postoji lokalna koalicija te partije sa DPS-om u Bijelom Polju i Gusinju. Takođe, Demokrate smatraju da partije manjina treba da raskinu koalicije i u Ulcinju i u Baru.

Prema zajedničkom saopštenju koje je, u ime parlamentarne većine, poslato iz Demokratske crne Gore partije – Pokret Evropa sad, Nova srpska demokratija, Demokrate, Demokratska narodna partija i Socijalistička narodna partija – saglasne su da stranke koje tvore ili će tvoriti 44. Vladu Crne Gore moraju da ,,preispitaju koalicionu saradnju sa vodećom parlamentarnom opozicijom na svim nivoima“.

– U suprotnom ova parlamentarna većina prekinuće saradnju sa strankama koje tvore vlast sa vodećom parlamentarnom opozicijom – navedeno je u saopštenju, uz napomenu da Bošnjačka i ostale stranke manjina ,,treba najkasnije da urade do usvajanja budžeta za 2025. godinu“.

Podsjećamo, portal TV E objavio je da je Bošnjačka stranka Ervina Ibrahimovića načelno prihvatila ponudu da uđe u rekonstruisanu Vladu Milojka Spajića i da resore izvršne vlasti dijeli sa politički suprotstavljenim strankama Novom srpskom demokratijom Andrije Mandića, Demokratskom narodnom partijom Milana Kneževića, kao i Demokratama Alekse Bečića.

Sa druge strane, prema saznanjima Antene M, sjednica Glavnog odbora Bošnjačke stranke, organa koji odlučuje o eventualnom ulasku te stranke u vladu, do ovog trenutka nije zakazana.

Prema izvorima Portala ETV u vrhu Bošnjačke stranke su prilično iznenađeni javnim ultimatumom koji su dobili od Demokrata i ostalih članova parlamentarne većine pa su tokom dana su pokušali da naprave neki dogovor direktno sa premijerom Milojkom Spajićem da bi se napravio neki dogovor koji ne bi bio i uvod u unutrašnje razmirice partije Ervina Ibrahimovića.

Upućeni izvori iz parlamentarne većine, nakon ovih posljednjih političkih turbulencija, smatraju da još postoji šansa da se do utorka napravi dogovor sa Bošnjačkom strankom, a da se eventualni raskid saradnje sa DPS-om odgodi do jeseni kada počinje priča o budžetu za 2025. godinu i ,,kada će biti priče o usvajanju programa Evropa sad 2“

Anteni M potvrđeno je da su na tu temu posljednjih dana intenzivno razgovarali predsjednik BS Ervin Ibrahimović i premijer Milojko Spajić.

Ulazak BS u izvršnu vlast komplikuju zahtjevi Demokrata da Bošnjaci raskinu koalicije na opštinskom nivou sa DPS i ostalim suverenističkim strankama ukoliko žele da postanu dio vlasti na državnom nivou. Zato je danas i emitovano zajedničko saopštenje koje je poslato iz medijskog pula Demokratske Crne Gore Alekse Bečića.