Zašto UP i ANB sada demantuju vlastite informacije?

Draško Đuranović

Prema saznanjima Portala ETV, informaciju o planiranju atentata na Đukanovića službenici ANB-a su iz kabineta predsjednika dobili 5. jula, ali su je tek 13. jula proslijedili vrhu Uprave policije. ,,Današnje zajedničko saopštenje Agencije za nacionalnu bezbjednost i Uprave policije povodom ugroženosti bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, kojim su demantovali sopstvene navode od prije mjesec dana, još jedna je potvrda haotičnog stanja u bezbjednosnom sektoru, poručio je portparol DPS-a Miloš Nikolić.

 

Dva dana nakon sjednice Odbora za bezbjednost zatvorene za javnost, na kojoj se 29. jula raspravljalo o informaciji da se priprema likvidacija bivšeg crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića,Uprava policije i Agencija za nacionalnu bezbjednost oglasili su se zajedničkim saopštenjem u kojem se tvrdi da nije tačno da se Đukanoviću prijetilo atentatom.

 

(Ne)jasno saopštenje

 

,,Podaci dobijeni u okviru međunarodne saradnje Agencije za nacionalnu bezbjednost ukazuju da strane obavještajne službe, odnosno obavještajna zajednica, nije izvor informacije da se u odnosu na ranijeg predsjednika države priprema atentat, a kao što je to bilo navedeno u pojedinim medijima, odnosno, proizilazi zaključak da nije tačna informacija objavljena u pojedinim medijima ovim povodom“, navodi se u saopštenju.

Napominje se da je dodatno i Uprava policije, u okviru međunarodne operativne policijske saradnje, obavila provjeru ali nije dobila pomenutu informaciju, odnosno takva informacija nije dostavljena Upravi policije u okviru međunarodne operativne policijske saradnje.

,,S tim u vezi, informacije da se prijeti bivšem predsjedniku Crne Gore nijesu tačne“, zaključuje se u saopštenju UP i ANB uz napomenu da su netačni medijski navodi prije i poslije sjednice Odbora za bezbjednost Skupštine Crne Gore.

Iako je saopštenje trebalo da posluži preciznom informisanju javnosti, iz ANB-a i UP propustili su da obavijeste da su informaciju o planiranju atentata na bivšeg crnogorskog predsjednika dobili upravo iz kabineta Mila Đukanovića, uz pozivanje na visokorangiranog zapadnog obavještajnog oficira stacioniranog na Kosovu.

 

Razotkrivanje neistina

 

Prema informacijama Portala ETV, informaciju su službenici ANB-a dobili 5. jula, ali su je tek 13. jula proslijedili vrhu Uprave policije.

Đukanovićev kabinet je tada obaviješten da grupa iz Srbije, unutar koje su i nekadašnji oficiri srpske Žanramerije, planira da likvidaciju bivšeg crnogorskog predsjednika izvedu članovi jednog kriminalnog klana iz Skadra, kako bi se ukrio trag nalogodavcu zločina ali i prikrili politički motivi.

Funkcioner Demokrastke partije socijalista Miloš Nikolić je žestoko reagovao na tvrdnje iz ANB-a i UP.

,,Današnje zajedničko saopštenje Agencije za nacionalnu bezbjednost i Uprave policije povodom ugroženosti bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, kojim su demantovali sopstvene navode od prije mjesec dana, još jedna je potvrda haotičnog stanja u bezbjednosnom sektoru“, poručio je portparol DPS-a.

Nikolić navodi da je Agencija za nacionalnu bezbjednost još 13. jula. Prije tri sedmice, obavijestila javnost da raspolažu operativnim saznanjima o pripremi atentata na bivšeg predsjednika Đukanovića, dok je Uprava policije istog dana konstatovala da nemaju takva saznanja, odnosno – da ih ANB nije o tome obavijestio.

,,Ono što je posebno indikativno je činjenica da Agencija ne samo da nije ovu informaciju pravovremeno proslijedila Upravi policije već je obezbjeđenje Đukanovića u tim danima dodatno smanjeno“, navodi Nikolić.

 

Za koga stvarno radi ANB?

 

Prema informacijama Portala ETV, informaciju su službenici ANB-a dobili 5. jula, a tek 13. jula su je proslijedili vrhu Uprave policije. Crnogorska policija saopštila je 14. jula da je pojačala mjere obezbjeđenja Đukanoviću nakon što je u medijima objavljeno da se na njega priprema atentat.

Da ANB posjeduje operativne podatke o planiranju atentata na Đukanović potvrdio je i direktor Agencije Boris Milić tokom sastanka Odbora za bezbjednost, ali je tada iskazao nezadovoljstvo što službenik obezbjeđenja Đukanovića nije poštovao proceduru obavještavanja.

,,Crnogorska policija i Angencija za nacionalnu bezbjednost nisu napravili institucionalne propuste u odnosu na prijavu da se na bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića priprema atentat, kazao je 29. jula direktor policije Zoran Brđanin, nakon završetka kontrolnog saslušanja na Odbor za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore.

 

Mjere i kontramjere

 

Predsjednik Odbora Miodrag Laković kazao je nakon sjednice dobili više podataka ,,u slučaju lica koja se pominju i tih kriminalnih grupa” i sada imamo širu sliku.

Crnogorska policija saopštila je 14. jula da je pojačala mjere obezbjeđenja Đukanoviću nakon što je u medijima objavljeno da se na njega priprema atentat. Dan ranije, Uprava policijer je saopštila da – nema informacija o atentatu.

Brojni političari van Crne Gore su sa uznemirenjem dočekali vijst o planiranju atentata na Mila Đukanovića.

,,Vijest o planiranju atentata na istorijskog i vizionarskog lidera Crne Gore, bivšeg predsjednika Mila Đukanovića, veoma je zabrinjavajuća za mir i stabilnost na našim prostorima. Iza ovih planova stoje oni koji su propali u projektu državnog udara prije nekoliko godina, koji nisu uspjeli sa projektima promjene granica, oni koji nastoje da potkopaju evroatlantsku budućnost Crne Gore i regiona. Oni su ti koji su pogubili bivšeg proevropskog premijera Srbije, pokojnog Zorana Đinđića”, napisao je bivši predsjednik Albanije Ilir Meta na Fejsbuku.

 

Nakon današnjeg saopštenja Agencije za nacionalnu bezbjednost i Uprave policije tek nije jasno: da li su istinu govorili kada su, nakon 13. jula podigli stepen obezbjeđenja Đukanoviću ili danas kada tvrde da nikada i nije bilo prijetnje po život bivšeg predsjednika Crne Gore?

D.ĐURANOVIĆ