Vladina Komisija za žalbe ponovo utvrdila da je Injac nezakonito razriješila Jankovića

Gradonačelnica Injac, osim što je nezakonito razriješila Jankovića, kako proizilazi iz više odluka nekoliko državnih organa, nezakonito je imenovala njegovog nasljednika Zdravka Blečića, ali, kao i u slučaju Jankovića, odbija da postupi po odlukama nadležnih.

Komisija za žalbe Vlade Crne Gore ponovo je, kako saznaje Portal ETV, prošle sedmice, donijela rješenje kojim je utvrđeno da je gradonačelnica Podgorice Olivera Injac 18. oktobra prošle godine nezakonito razriješila komandira Službe zaštite i spašavanja Gorana Jankovića.

Iako je ista komisija to utvrdila i 14. decembra 2023. Injac nije postupila po tom rješenju, već je 29. februara ove godine donijela novo kojim ga je opet razriješila „zaključno sa danom 12. 10. 2023. godine“?!

Gradonačelnica je prethodno, sa saradnicom Slađanom Anđušić, sekretarkom za lokalnu samoupravu, podnijela Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Jankovića, 5. februara, kojom ga terete za čak 45 nezakonitih radnji. U tužilaštvu je po ovoj prijavi formiran predmet, ali nije poznato u kojoj je fazi postupak.

Injac se ni tu nije zaustavila, pa je 7. maja donijela odluku o pokretanju disciplinskog postupka protiv Jankovića, iako je njegov radni status u Glavnom gradu nedefinisan, zbog procesa koji on vodi protiv gradonačelnice i njene odluke o njegovom razrješenju, a koji još nije okončan.

U novom rješenju Komisije za žalbe Vlade Crne Gore, od 25. jula, navodi se da se usvaja žalba advokatice Maje Zeković, koja zastupa Jankovića, na rješenje gradonačelnice Podgorice Olivere Injac od 29. februara kojim ga je razriješila sa dužnosti komandira Službe zaštite i spašavanja, „zaključno sa danom 12. 10. 2023. godine“. Predmet je vraćen prvostepenom organu na ponovni postupak i odlučivanje da „bez odlaganja, a najkasnije u roku od 20 dana od dana prijema predmeta, donese novo rješenje“.

Vladina Komisija posebno je ukazala na činjenicu da je Injac 7. maja pokrenula disciplinski postupak protiv Jankovića i da je u toj odluci navela identične razloge koji su istaknuti i u odluci o njegovom razrješenju, upozoravajući na očiglednu nelogičnost ovih akata.

– S tim u vezi nejasno je kako je prvostepeni organ utvrdio da je imenovani nesavjesno obavljao poslove utvrđene zakonom, Statutom Glavnog grada i aktima gradonačelnika, kada je za iste činjenice donio odluku o pokretanju disciplinskog postupka, a koje činjenice bi tek trebale da budu predmet utvrđivanja pred Disciplinskom komisijom – piše u rješenju Vladine komisije.

A Vladina komisija, očito, nije imala informaciju da je Disciplinska već donijela odluku, 19. juna, kojom je prekinut disciplinski postupak protiv Jankovića.

U rješenju u koje Portal ETV ima uvid, navodi se da se prekida disciplinski postupak protiv bivšeg komandira Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada Podgorica Gorana Jankovića, koji je, zbog teže povrede službene dužnosti, pokrenula 7. februara gradonačelnica Injac.

Disciplinska komisija je, kako piše u ovom dokumentu, prethodno, na sjednici 15. marta, konstatovala da odluka o pokretanju disciplinskog postipka „nije precizna u pogledu radnog statusa Gorana Jankovića, jer se u izreci odluke ne navodi koje je zvanje službenika, već se navodi da je riječ o bivšem komandiru službe zaštite“.

– Takođe, odluku je trebalo vratiti na dopunu jer pojedini opisi izvršenih povreda ne sadrže mjesto, vrijeme i način izvršene povrede, a konstatovano je da u spisima predmeta ne postoji dokaz da je odluka uručena Goranu Jankoviću – piše u aktu Disciplinske komisije.

Predmet je vraćen na dopunu i nakon urgencije 18. aprila „Glavni grad je dostavio dopunjenu odluku o pokretanju disciplinskog postupka 8. maja, uz dopis u kojem obavještava Disciplinsku komisiju da je poslao odluku Goranu Jankoviću, te da će naknadno dostaviti dokaz o uručenju, poslato rješenje o razrješenju, na koje je izjavljena žalba Komisiji za žalbe“.

Tragom dopunjene odluke Disciplinska komisija se obratila Komisiji za žalbe odakle je stigao odgovor da je postupak u slučaju radno-pravnog statusa Jankovića u toku.

Disciplinska komisija tako nije imala izbora, jer ne mogu odlučivati o eventualnim kršenjima radnih i zakonskih obaveza službenika čiji je radno-pravni status u Glavnom gradu nepoznat, jednoglasno su donijeli odluku o prekidu disciplinskog postupka do okončanja procesa koji se vodi pred Komisijom za žalbe.

Gradonačelnica Injac, osim što je nezakonito razriješila Jankovića, kako proizilazi iz više odluka nekoliko državnih organa, nezakonito je imenovala njegovog nasljednika Zdravka Blečića, ali, kao i u slučaju Jankovića, odbija da postupi po odlukama nadležnih.

Oglušila se o nalaz Upravne inspekcije, a ne reaguje ni na nalog Ministarstva javne uprave od 4. juna, koje je potvrdilo nalaz inspekcijskog nadzora da je Blečić, kojeg je ona imenovala na poziciju komandira Službe zaštite i spašavanja, nezakonito postavljen. Pored ostalog, on ne ispunjava „poseban uslov od najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima zaštite i spašavanja“. Upravna inspekcija rješenje je donijela još 24. aprila.

Blečić ima pet godina radnog iskustva, ali kao volonter na administrativno-pravnim poslovima za potrebe Crkve Srbije, odnosno kako se navodi u dokumentima – Pravoslavne Mitropolije crnogorsko primorske – Crkvene opštine Podgorica. Volontirao je u Hramu Hristovog Vaskresenja u Podgorici, ali poslovi koje je obavljao nemaju veze sa zaštitom i spašavanjem.