RETROVIZOR – REHO RAMČILOVIĆ: Šta nam vrijedi opština, ako se ovakav trend iseljavanja nastavi

Gost serijala ,,Retrovizor” je književnik Reho Ramčilović, koji je ujedno i predsjednik pozorinšnog društva ,,Divan” Petnjica, koje je i formirao 2015. godine.

RP: Najjači utisak o Petnjici u deceniji za nama
REHO RAMČILOVIĆ: Najjači utisak o Petnjici u deceniji iza nas jeste povratak statusa opštine, jer opština postala servis građana za svakodnevne potrebe, i da više građani Petnjice ne moraju ići za Berane ako hoće samo zdravstvenu knjižicu da potvrde. Priznanjem statusa opštine Petnjica u velikoj mjeri je olakšanje za svoje građane i samim tim se doprinijelo razvoju ovog do tada siromašnog kraja, mada ne u dovoljnoj mjeri.

 

RP: Kako biste opisali trenutno stanje u opštini Petnjica u pogledu iseljavanja stanovništva I može li se I kako zaustaviti?

REHO RAMČILOVIĆ:Nažalost ta slika o iseljavanju stanovništva iz petnjičkog kraja je i dalje intezivna, nijesu se stakli dovoljni uslovi da se umanji ili u potpunosti zaustavi iseljavanje iz našeg kraja. Tu bi rukovodeći organi opštine Petnjica da se više pozabave i angažuju da se ovaj ključni problem u kraju riješi. Posebno nam ode omldina i to visokoobrazovana, pa šta nam onda vrijedi opština, ako se ovakav trend iseljavanja nastavi…

RP: Koje kapitalne projekte smatrate ključnim za dalji razvoj opštine Petnjica?

REHO RAMČILOVIĆ: Po meni jedan od važnih kapitalnih projekata jeste da se postojeći put Bioča-Petnjica uradi tj, napravi dvosmjerni, magistralni put koji bi i te kako značio za ovaj kraj, i on bi automatski povezao nas sa susjednim gradovima u okruženju, sto bi olakšalo trgovinu i saradnju između istih.
RP: Kako ocjenjujete trenutnu zaposlenost u opštini I koje mjere smatrate potrebnim za poboljšanje situacije ?
REHO RAMČILOVIĆ: Veoma je mala zaposlenost, posebno omladine i visokoobrazovanih ljudi, njim se mora pokloniti veća pažnja, iako se jedan broj mladih  ,,udomio” zapošljavanjem baš pri opštini Petnjica. Čini mi se da je i primijetan nedostatak stručnog kadra, u mnogim granama kao što je prosvjeta, zdravstvu, kultura…
Projekat RETROVIZOR podržan je od strane Ministarstva kulture i medija.