Muž sudije Piletić, nekad osumnjičeni za pranje novca, gradi solarne elektrane

Piletić i Novović

Protiv Đuraševića, Piletića, Kašćelana i više drugih crnogorskih građana, osumnjičenih da su učesnici u međunarodnom lancu pranja novca, Specijalno tužilaštvo na čelu sa Milivojem Katnićem formiralo je predmet još maja 2021. godine. I, dok je Piletić sada angažovan u biznisu, nije poznato da li će SDT podići optužnicu ili odustati od gonjenja muža sutkinje Vrhovnog suda koja je svojevremeno postala poznata po ukidannju presude za pokušaj terorizma 2016. godine

Advokat Đorđije Piletić vlasnik je polovine kompanije ,,Solar Power“, koja je dobila dozvolu da na Čevu, kroz prvu fazu, gradi solarne elektrane snage 150 MW, što je investicija koja se može procijeniti na najmanje 100 miliona eura – saopštili su nedavno iz Akcije za socijalnu pravdu.

,,Investicija je planirana na preko 1,2 miliona kvadrata zemljišta na Čevu, koje je već u vlasništvu „Solar Power“, od čega je za dio osnov sticanja pravni propis, a za dio se navodi kupovina. Od ove površine preko 630 hiljada kvadrata su šume, pašnjaci su oko 328 hiljada, kao neplodna zemlja vodi se oko 250 hiljada kvadrata, a više od 23 hiljade kvadrata su livade”, konstatovali su iz ASP-a.

Prema istraživanju ove nevladine organizacije, Piletić ima 50 odsto vlasništva u ovoj firmi, a druga polovina pripada Riti Gosvajler (Rita Beatrice Gossweiler), koja je „Solar Power“ osnovala kao isključivi vlasnik septembra 2020. godine, sa osnovnom djelatnošću kupovine i prodaje vlastitih nekretnina i kapitalom – od jednog eura.

Detalje o solarnoj elektrani objavljene su septembra prošle godine na sajtu CGES-a. ,,Još jedan simbol zelene energije, solarna elektrana ‘Solar Power’, dobila je ‘zeleno svijetlo’ za priključenje na prenosni sistem, koje će uslijediti 2027. godine”, napisano je na sajtu CGES-a uz informaciju da je sve to ugovorom o izgradnji infrastrukture za priključenje i priključenju solarne elektrane, kapaciteta 170 MW(megavata), čiji su potpisnici Ivan Asanović, izvršni direktor CGES-a i suvlasnik “Solar Power”, Rita Beatrice Gossweiler.

No, informacije o biznisu u kojem Đorđije Piletić ima udjela nijesu samo ekonomska priča.

 

Sumnje u pranje novca

 

Jer, jedan od sadašnjih vlasnika ,,Solar Power” prije tri godine je bio na meti Specijalnog državnog tužilaštva na čijem je čelu bio Milivoje Katnić.

Đorđije Piletić je muž sutkinje Seke Piletić – koja je svojevremeno, kao članica Vijeća Apelacionog suda, glasala za ukidanje prvostepene osuđujuće presude u procesu za pokušaj terorizma 2016. godine. Zato je tužilačka akcija SDT-a na čelu sa Katnićem izazvala pozornost javnosti, a mediji koji su vodili propgandu da uopšte nije bilo pokušaja terorizma 2016. godine otvorili su pitanje: da li je potez SDT-a bio i neka vrsta Katnićeve kazne zbog odluke Apelacionog suda da poništi osuđuuću odluku.

No, brojne optužbe koje su se gomilale od marta 2021. godine ukazivale su na veliku međunarodnu grupu koja se bavila pranjem novca, ne samo preko ruskih kanala povezanih sa Putinovim tajkunima, nego I obilježeni novac iz pljački banaka u Africi i na Bliskom istoku…

To je bio i fokus informacije iz maja maja 2021. godine: da je Specijalno tužilaštvo otkrilo međunarodnu kriminalnu grupu, čiji krak je djelovao i u Crnoj Gori. Prema informacijama koje su dolazile iz SDT-a, ta međunarodna grupa je uspjela da ,,provali” jedinstveni evropski SEPA bankarski sistem prenosa novca preko kojeg su, kako se sumnja, oprali na stotine milione eura za mafijaške klanove iz Evrope, Azije i Afrike.

Tada je specijalno tužilaštvo kao organizatora grupe označio Miomira Đuraševića sa Svetog Stefana, dok su osumnjičeni članovi grupe, kako je saopšteno, bili – advokat iz Podgorice Đorđije PiletićDejan Kašćelan zvani Komarac iz Beča, Mirko BaracDragan Jovanović i Nedžad Ejupi.

Protiv advokata Piletića, kao i Đuraševića je nešto ranije, u martu 2021, pokrenut prvi predmet: tada je pritvoren Đurašević dok se osumnjičeni Piletić liječio od korone u Kliničkom centru pa je saslušan dvadesetak dana nakon prve akcije SPO.

 

Pozajmice do milion eura, sumnjive uplate, ,,obojene novčanice”…

 

Protiv Đuraševića, Piletića i advokata iz Bara Vladimira Miloševića Specijalno državno tužilaštvo je pokrenulo postupak zbog sumnjivih transakcija od gotovo milion eura – kroz više ugovora o zajmu koje su, kako je tvrdilo SDT, ,,osumnjičeni sklapali sa biznismenom iz Rusije sa namjerom da prljav novac ubace u legalne tokove”.

Radom na tom predmetu i provjerom bankovnih uplata i isplata, u SDT-u su saopštili da su došli do novih sumnjivih podataka, koji ukazuju da je crnogorski krak kriminalne grupe bio u međunarodnom lancu pranja novca preko evropskog SEPA sistema, za koji se do tada vjerovalo da ima odličnu bankarsku zaštitu.

Jedan od načina pranja novca, kako sumnja SDT, tokom 2016. godine bio je ubacivanje u legalne tokove ,,obojenih novčanica”, koje potiču iz razbojničkih pljački u Iranu, Iraku, Siriji i Turskoj, a brojne fotografije sanduka sa tim novcem SDT je pronašlo u zaključanim telefonima osumnjičene grupe.

 

Politička pozadina

 

Sve do kraja 2021. godine priča o sumnjivom poslu advokata Đorđija Piletića bila je vrlo zastupljena u crnogorskim medijima.

Prije svega zato što je slučaj imao političko-pravosudnu pozadinu: postupak je pokrenut pedesetak dana nakon što je objavljena (ne)očekivana vijest – da je Apelacioni sud, preglasavanjem, poništio presudu Višeg suda kojom su bili osuđeni agenti GRU-a Eduard Šišmakov i Vladimir Popov na 15 i 12 godina zatvora, a lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević na po pet godina.

U međuvremenu, nova vlast je, izglasavajući novi Tužilački savjet, uspjela da pošalje Milivoja Katnića u nezakonitu penziju i time da ga skloni sa mjesta čelnog čovjeka Specijalnog državnog tužilaštva. Novoizabrani glavni specijalni tužilac postao je Vladimir Novović, nekadašnji sudija i član Sudskog savjeta koji je uticao da, davanjem dobrih ocjena pod sumnjivim okolnostima, obezbijedi napredovanje sutkinji Piletić iz Apelacionog u – Vrhovni sud.

Zbog te veze, upućeni u odnose unutar prevosuđa sumnjali li su da će Specijalno državno tužilaštvo nastaviti tužilačku istragu protiv Đorđija Piletića, supruga ,,favorizovane” sutkinje Seke Piletić. Godinu i po dana je prošlo i čini se da su sumnje bile – više nego opravdane.

Pravosuđe, biznis i druge priče…

To je izgleda relaksiralo Đorđija Piletića, koji je ozbiljnije počeo da se okreće biznisu, upravo kroz kompaniju ,,Solar Power”.

Kako je istraživala NVO Akcija za socijalnu pravdu, na jesen 2022. godine firma mijenja djelatnost u proizvodnju električne energije, kapital uvećava na milion eura, Đorđije Piletić ulazi u vlasništvo sa 10 odsto, a njegov dobar prijatelj i ,,sabrat” iz tužilačke istrage – Miomir Đurašević – postaje vlasnik 40 odsto.

,,Čitav period vlasničkih promjena poklapa se sa mandatom manjinske vlade Dritana Abazovića, koja je tokom ljeta 2022. godine, dok je još imala podršku Demokratske partije socijalista, izmijenila član Zakona o uređenju prostora, kojim je predvidjela da se aktom vlade mogu izdati urbanističko tehnički uslovi za izgradnju objekata za proizvodnju električne energije”, ustvrdili su u ASP-u.

To, međutim, po podacima ASP-a, nije spriječilo odlazeću ministarku Anu Novaković Đurović da donese pravno problematičan podzakonski akt, Pravilnik o bližim kriterijumima za ocjenu zahtjeva za izdavanje urbanističko tehničkih uslova za izgradnju objekata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora sunca i drugih obnovljivih izvora.

Upravo je ovaj Pravilnik bio uvod u zastrašujuće brojne zahtjeve za dobijanje urbanističko tehničkih uslova za gradnju objekata za proizvodnju električne energije od znanih i neznanih “investitora”.

Jedna od njih je bila i kompanija ,,Solar Power”.

Da li je uspon u solarnom biznisu bio razlog što je sutkinja Suzana Mugoša svojevremeno pred parlamnatrnim Odborom za pravosuđe istakla da je odluka Apelacionog suda, kojom je poništena osuđujuća presuda Višeg suda ,,bila kupljena ili falsifikat”. Odlukom vijeća u kojem je bila Piletić, ne samo da je presuda ukinuta, već je i odlučeno da sutkinja Mugoša – ne može da sudi u ponovljenom sudskom postupku?!

Tokom disciplinskog postupka koji je pokrenut, sutkinja Mugoša je u svojoj odbrani kazala da se ne bi ni oglašavala javno da je Apelacioni sud oslobodio okrivljene, ali je umjesto toga vratio predmet Višem na šta ne postoji pravo žalbe, pritom je izuzeo iz daljeg postupanja bez obrazloženja.

Kao što je poznato, vijeće Višeg suda, kojim je predsjedavao sudija Zoran Radović, oslobodilo je 12. jula sve optužene u procesu kolokvijalno nazvanog ,,državni udar“, čak i dvojicu agenata ruskog GRU-a!

Na presudu Višeg suda, koja je u međuvremenu predata stranama u postupku, Specijalno državno tužilaštvo ima pravo žalbe. Za sada se nijesu izjašnjavali da li će biti žalbe.

Nije poznato i što se dešava sa optužnicom protiv Piletića i Đuraševića i zbog čega se, nakon tri godine, slučaj još drži otvorenim. Možda za neke nove političke trgovine?

D.Đuranović