Raonića, Drljevića i ekipu terete za kriminalno udruživanje

U krivičnoj prijavi navodi se da je navedena grupa udruženo kršila zakone, čime je omogućila Borisu Raoniću sticanje enormnih novčanih sredstava, te da postoji osnov da budu procesuirani zbog kršenja više članova Krivičnog zakonika Crne Gore: kriminalno udruživanje, stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo, prevara, dogovaranje ishoda takmičenja, zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, sprječavanje dokazivanja, neizvršenje sudske odluke i zloupotreba službenog položaja

Protiv generalnog direktora Javnog servisa Borisa Raonića, predsjednika Savjeta Veselina Drljevića, članova Savjeta Naoda ZorićaFilipa LazovićaAmine MurićMilice Špajak i Vladimira Drekalovića, te Željka Mićovića, rukovodioca pravne službe, grupa zapošljenih u Radio televiziji Crne Gore podnijela je Osnovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu zbog kriminalnog udruživanja.

 

U krivičnoj prijavi navodi se da je ova grupa udruženo kršila zakone, čime je omogućila Borisu Raoniću sticanje enormnih novčanih sredstava, te da postoji osnov da budu procesuirani zbog kršenja više članova Krivičnog zakonika Crne Gore: kriminalno udruživanje, stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo, prevara, dogovaranje ishoda takmičenja, zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, sprječavanje dokazivanja, neizvršenje sudske odluke i zloupotreba službenog položaja.

 

Ova grupa je, prema krivičnoj prijavi, u dugom roku, od juna 2021. godine i raspisivanja konkursa za generalnog direktora RTCG, kršila zakone, s umišljajem, voljno i namjerno, i ugrožavala javni interes, a Borisu Raoniću omogućila nezakonito sticanje preko 170 hiljada eura bruto, odnosno oko 128 hiljada eura neto.

 

„Sva ova lica su kršenjem Zakona o nacionalnom javnom emiteru, Zakona o radu, i Zakona o platama javnih funkcionera, tri puta nelegalno izabrali Borisa Raonića za generalnog direktora RTCG (6. avgusta 2021, 1. juna 2023. i za v.d. generalnog direktora RTCG 9. jula 2024) uprkos obavezama članova Savjeta da postupaju u skladu sa znanjem, svijesti i savjesti, poštujući odluke nadležnih sudova“, navodi se u prijavi.

 

Dodaje se da su, osim što su tendenciozno tumačili zakone u korist Borisa Raonića, očigledno po prethodnom dogovoru, navedena lica ignorisala i sudske odluke i to 4 odluke Osnovnog suda: slučajevi Marković (Nikola) i Čović (Srđan), odluku Višeg suda (slučaj Marković – prva tužba), odluku Vrhovnog suda (mart 2024), mišljenje ASK (01.03 2024, broj 03-02-24-24-6) i odluku Upravnog suda od 15. februara 2024.

 

„Pravnik RTCG Mićović je, u junu 2023, ne štiteći interese RTCG, tendenciozno i neprecizno tumačio Odluku Višeg suda, podstičući članove Savjeta RTCG da ponovo izaberu Raonića, uprkos Odluke Višeg suda. Posebno je interesantno što je na pripremnoj sjednici za drugi neregularni izbor bio prisutan Raonić sa svojim advokatima. Najveći dio ovih informacija i optužbi poznat je organima crnogorskih tužilaštava, ali su oni dugo odlagali pokretanje postupka (istrage), pravdajući se formalnim razlozima nadležnosti ODT ili SDT“, piše u krivičnoj prijavi.

 

Podnosioci prijave sumnjaju i da je u pitanju bila želja da se naknadno stvore uslovi za Raonićevu regularnost.

 

„To je postalo, nažalost, jasno u momentu kad su se amandmani višestruko nezakonitog Raonića pojavili kao zvanični amandmani Vlade tokom junskih IBAR sesija. Ko je tu bio neoprezan i naivan, a ko je sarađivao sa Raonićem ostaće nadležnim organima za prosuđivanje“, piše u prijavi.

 

Sa gledišta odgovornog rukovođenja preduzećem od javnog interesa, tvrde podnosioci prijave, sva načela integriteta su ugrožena i povrijeđena, jer su službe pod potpunom kontrolom ili derogiranjem funkcija od strane Raonića.

Oni navode da mu je pružen veliki i nekontrolisani prostor donošenja diskrecionih odluka prilikom donošenja prerasporednih rješenja, odluka o varijabilnom dijelu zarade i drugih odluka od značaja za rad edukaciju, usavršavanje i materijalni status zapošljenih.

 

Navode i da je omogućeno neadekvatno i nedovoljno transparentno trošenje budžetskih sredstava, te davanje prednosti određenoj firmi u procesu javne nabavke, na način da se uslovi tendera prilagođavaju za određenu firmu

 

„To se naročito ogleda kroz nekoliko stotina promjena radnih mjesta u Pravilniku o unutrašnjoj sistematizaciji i organizaciji, kao i nepostojanju prečišćene tabele sistematizacije, što stvara haos u RTCG i generiše mnoge radno-pravne sporove. Najveći dio ovih tvrdnji nalazi se u krivičnim prijavama – Media Centra iz juna 2023. i Srđana Čovića od 9. novembra 2023. godine, tako da ovu krivičnu prijavu možete smatrati i kao dopunu postojećim prijavama“, piše u krivičnoj prijavi koja je u pisarnici Osnovnog državnog tužilaštva zavedena 16. avgusta.

U međuvremenu, kako se navodi, Pravna služba i Savjet nijesu reagovali na pisma u kojima se odgovornom licu RTCG za prijem i postupanje po obavještenjima o sumnjama na nepravilnosti i prevare skreće pažnja na Raonićevo ugrožavanje javnog interesa (29.decembar 2023, RTCG broj 04-10561), nijesu odgovarali na dopis Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) da se, shodno Zakonu o SPI, objelodani tonski zapis iz jula 2021, na kojem najvjerovatnije postoje informacije o tome ko ne može biti generalni direktor.

 

„Uz to odbili su da se izjašnjavaju o odlukama Vrhovnog suda i ASK (mart 2024), valjda kupujući vrijeme za izbor v.d. generalnog direktora RTCG koji je takođe nezakonit, jer Raonić i dalje nema stečene zakonske uslove da bude generalni direktor RTCG“, piše u prijavi.

 

Prema tom dokumentu, posljednji antizakonski čin bio je izbor ombudsmana RTCG, prema ličnim preferencama predsjednika Savjeta RTCG, Veselina Drljevića.

 

„O ličnom integritetu ove grupe govori i činjenica da se Boris Raonić, na skupu Savjeta Evrope 2010. godine predstavljao kao diplomirani pravnik, iako je opštepoznata, i od sudova Crne Gore potvrđena, činjenica da je akademski status stekao 2018. godine okončavši Pravni fakultet poslije 25 godina“, navodi se na kraju prijave koju su podnijeli dugogodišnji profesionalci iz RTCG Srđan Čović, Tanja ŠukovićČaslav VujotićMladen VukčevićSlaven Knezović i Žarko Božović.