Policijski službenici tvrde da im je poručeno da će biti neraspoređeni do daljnjeg

,,Kako to da bezbjednosne smetnje ne postoje ni za jednog službenika policije koji se stavio na raspolaganje novim vlastima nakon avgustovskih promjena 2020. godine? Čekamo rasplet ove situacije, jer ovakvo etiketiranje je udar, ne samo na naš integritet, već i na čast i dostojanstvo naših porodica. Mi smo etiketirani, i u službi i u našim zajednicama gdje živimo. Optužbe koje nam stavljaju na teret moraće da dokažu“, poručuju službenici Uprave policije koji tvrde da je Komisija MUP-a postala mehanizam za odmazdu protiv nepodobnih službenika

Komisija za utvrđivanje bezbjednosnih smetnji Ministarstva unutrašnjih poslova – u koordinaciji sa Unutrašnjom kontrolom i Agencijom za nacionalnu bezbjednost – utvrdila je, prema informacijama Portala ETV, da za više od 70 policijskih službenika postoje bezbjednosne smetnje za dalji angažman u Upravi policije?!

 

Spisak nepoželjnih  

 

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranovićnedavno je u Skupštini kazao da su bezbjednosne smetnje ustanovljene za 45 službenika.

,,Prema našim informacijama posljednjih nekoliko mjeseci Komisija je formirala predmete za više od 70 službenika.

Do početka ove godine bezbjednosne smetnje su utvrđene za njih 16, a potom i za nas više od 60. Među tih 60, listom smo službenici koji smo bili na rukovodećim pozicijama u Upravi policije prije smjene vlasti 2020. godine. Većina nas je nakon dolaska novih čelnika neraspoređena, a sada je i onima koji su ostali da rade poručeno da ih čeka ista sudbina“, tvrde policijski službenici koji su se javili Portalu ETV, ali, iz razumljivih razloga, insistiraju na anonimnosti.

 

Disciplinski postupci 

 

Kako kažu, protiv većine njih će, zbog bezbjednosnih smetnji koje je utvrdila Komisija, biti inicirani disciplinski postupci, zbog čega, u ovoj fazi, ne žele da se izlažu dodatnom riziku za novi progon, ako bi imenom izašli u javnost.

,,Zbunjuje podatak koji je saopštio ministar Šaranović. Moguće je da je Komisija odustala od progona svih koji nijesu prošli bezbjednosne provjere. Prema našim podacima, više od 60 službenika obaviješteno je od strane svojih rukovodilaca da će protiv njih biti pokrenuti disciplinski postupci jer nijesu prošli bezbjednosne provjere koje je od Agencije za nacionalnu bezbjednost tražio ministar Šaranović“, kažu oni.

Portalu ETV javili su se nakon što je u poneđeljak njihovom kolegi iz Rožaja, koji je na spisku Komisije, a koji je bio privremeno raspoređen u beranskoj policiji, saopšteno da je neraspoređen.

Izvor iz menadžmenta Uprave policije potvrdio je našoj redakciji da je ovom službeniku naloženo da se „vrati u Rožaje, javi u rožajsku policiju i čeka rješenje po važećoj sistematizaciji“.

,,On nije imao zvaničan, formalan preraspored za Berane zbog čega je vraćen u Rožaje. Za sada je neraspoređen“,  rekao je naš sagovornik iz Uprave policije.

Svaki policijski službenik za kojeg je Komisija našla bezbjednosne smetnje za rad u službi, kako kaže on, moraće disciplinski da odgovara.

,,Pošto Komisija inicira disciplinske postupke oni će morati da budu privremeno udaljeni sa rada. Takva je procedura“, objašnjava naš sagovornik iz menadžmenta Uprave policije.

I on ima nezvaničnu informaciju da je Komisija utvrdila bezbjednosne smetnje za više desetina policijskih službenika što smatra veoma spornim.

,,Bezbjednosne smetnje se baziraju primarno na obavještajnim saznanjima, informacijama, a to samo po sebi ne može biti dokaz. Ovi postupci, svakako će biti test za ovakvo rješnje obezbjeđivanja integriteta policijskih službenika. Samo se nadamo da nešto što je trebalo da bude mehanizam za obezbjeđivanje integriteta se ne ispostavi kao batina za obračun političkih elita sa nepodobnima“, upozorava sagovornik Portala ETV iz Uprave policije.

 

 

Mehanizam za političku odmazdu

 

Policijski službenici koji su na spisku Komisije, a koji su se javili našem portalu, tvrde da Komisija već jeste mehanizam za odmazdu.

 

,,Kako to da bezbjednosne smetnje ne postoje ni za jednog službenika policije koji se stavio na raspolaganje novim vlastima nakon avgustovskih promjena 2020. godine? Čekamo rasplet ove situacije, jer ovakvo etiketiranje je udar ne samo na naš integritet, već i na čast i dostojanstvo naših porodica. Mi smo etiketirani, i u službi i u našim zajednicama gdje živimo. Optužbe koje nam stavljaju na teret moraće da dokažu“, poručuju službenici Uprave policije.

 

U junu su, za dnevne novine Pobjeda, mogućnost pokretanja disciplinskih postupaka zbog bezbjednosnih smetnji protiv više destina policijskih službenika komentarisali i kriminolog, redovni profesora Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore dr Velimir Rakočević i advokat Mihailo Volkov, koji su tada upozorili da ove procese mora pratiti transparentna procedura, profesionalnost i nepristrasnost, jer se radi o veoma delikatnoj optužbi.

,,Bezbjednosne smetnje za dalji rad u policiji su prilično neprecizno formulisane budući da su, na primjer, za održavanje veza sa licima koja neovlašćeno prikupljaju tajne podatke ili pripadnicima organizovanog kriminala potrebni nesporni materijalni i personalni dokazi i nije dovoljan samo uvid u evidencije, naročito ukoliko nijesu egzaktne i ažurirane“, rekao je Rakočević.

 

Ministar Šaranović tada nije odgovorio na pitanja Pobjede.

 

U dvije policijske sindikalne organizacije, kako su nam kazali, nemaju zvanične informacije o ovim predmetima. Jednom od sindikata, kako su nam rekli, javili su se „neki službenici, ali neformalno, ništa zvanično“.

 

Zakon o unutrašnjim poslovima, „bezbjednosne smetnje za dalji rad“ definiše u članu 162, a koji precizira da službenik ne može ostati u službi ako je registrovan „u evidenciji uživaoca opojnih droga, koju vodi organ državne uprave nadležan za poslove zdravlja“ i ako „održava veze sa licima koja neovlašćeno prikupljaju tajne i druge podatke, teroristima, saboterima, članovima organizovanih kriminalnih grupa ili licima za koja se osnovano sumnja da pripadaju takvim grupama“.

 

Ministar Šaranović saopštio je 19. jula kako su „u proteklih osam mjeseci Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada policije i Komisija za utvrđivanje bezbjednosnih smetnji pokrenuli i realizovali više predmeta nego u prethodne četiri godine“.

 

Nevladina organizacija Institut alternativa, saopštila je 27. decembra 2023. godine, da je Komisija, od kada je formirana 10. maja 2022, od 23 pokrenuta postupka „do sada sačinila 16 izvještaja sa mišljenjem o postojanju bezbjednosne smetnje za dalji rad u policijskom zvanju“.

 

Kaćuša KRSMANOVIĆ