Kad partijski interesi ,,samelju” političke principe

Inicijativu lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića – da sve partije većine u državnom parlamentu tvore predizbornu koaliciju u Podgorici – direktno je opstruirao premijer i lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, saznaje Portal ETV. Nije to jedina zakulisna, neprincipijelna, politička igra u susret odmjeravanju snaga na lokalnom nivou: na drugoj listi će zajedno biti Nebojša Medojević i Dritan Abazović kojeg je lider PzP doskora optuživao za učešće u švercu cigareta?!

Analiza pregovora, političkih trvenja i savezništava, otkriva da na stvaranje predizbornih saveza nijesu odlučujuće uticali politički principi ili stranačke strategije, već prvenstveno liderske sujete i grupni interesi političkih oligarhija.

Više kolona nego stranačkih politika

Tako će ekipa sa državnog nivoa, u Podgorici trčati izbornu trku u čak tri kolone.

Zajedno će Spajićev PES i Demokrate Alekse Bečića, a njihova konkurencija biće saveznici sa državnog nivoa, nekadašnje članice proruskog i prosrpskog Demokratskog fronta – Mandićeva NSD i Kneževićev DNP, dok je Bošnjačka stranka Ervina Ibrahimovića odlučila da nastupa samostalno na izborima u Podgorici.

Na prvi pogled, reklo bi se da su različite političke orijentacije uticale i na različite predizborne saveze, pa su navodno prozapadni PES i Demokrate, postali protivnici proruskim i prosrpskim strankama NSD-u i DNP-u, dok je partija manje brojnih naroda, Bočnjačka stranka, odlučila je da se ne prikloni jednoj ili drugoj političkoj opciji.

No, ako se zaista drže stranačke politike i principa, zbog čega onda sve ove stranke nijesu nastupile zajednički, kao što su zajedno na državnom nivou đe im očito nijesu smetale različite politike za raspodjelu ministarskih i ostalih državnih funkcija namijenjenih partijskim uhljebima?

Stvoreni su još neki (ne)principijelni predizborni savezi u dijelu vlasti, onom vezanom za predjednika Jakova Milatovića i bivšeg premijera Dritana Abazovića.

Tako je nekadašnja članica Demokratskog fronta, Pokret za Promjene Nebojše Medojevića, pozvana – i odmah je prihvatila poziv – u predizborni savez Milatovićevog Pokreta za Podgoricu Jakova Milatovića i Ure Dritana Abazovća.

I to je slika poražavajuće neprincipijelnosti političkih aktera u Crnoj Gori: oni koji zajednički nastupaju na državnom nivou – razjedinjeni su na lokalnim izborima; stranke koje su donedavno vodile ratove i optuživali jedni druge za kriminalne aktivnosti – PzP i Ura – sada su u čvrstom koalicionom zagrljaju?!

Iako će lideri pobrojanih koalicija saveza do 29. septembra glumiti iskrene saveznike, jasno je da su prilikom pravljenja koalicija – žestoko pogažene stranačke politike, ali i politički principi.

Insajderske informacije kojima raspolaže Portal ETV govore da je predsednik Vlade i lider Pokreta Evropa sad, bio na najvećim mukama prilikom donošenja odluke o nastupu na lokalnim izborima.

 Kad presude Spajićevi strahovi

Prema izvorima naše redakcije, Spajićeva akcija opstrukcije dogovora o širokoj koaliciji bila je dvostruko motivisana.

Lider PES-a je imao probleme unutar svoje stranke sa ljudima koji su kritikovali vrh partije i samog Spajića da potpuno uništavaju identitet stranke. Ipak, na odbacivanje Mandićevog prijedloga presudno uticala želja premijera i prvaka PES-a da se po svaku cijenu zaustave sve glasnije ocjene političkih oponenata iz opozicionih redova da je aktuelni predsjednik Skupštine stvarni šef aktuelne većine u Crnoj Gori, pa i nadređeni samom Spajiću.

Za PES ozbiljan problem predstavljaju sve oštrije kritike iz medija, naročito nakon skandaloznog ljetovanja premijera u Sen Tropeu i još iritantnijih i skandaloznijih obmana – i Spajića i njegovog PES-a – poput one koju je politički potkapacitetni Vasilije Čarapić plasirao tezom da premijer nikada u životu nije popio ni kap šampanjca…

Osim toga, Spajiću poseban problem predstavlja izvještavanje medija o njegovim aktivnostima, a posebno ga iritiraju objave koncerna Vijesti koji mu je, kako se povjerio bliskom prijatelju, ,,naglo i potpuno okrenuo leđa” pa su od nekadašnjih promotera premijera i PES-a, postali žestoki kritičari. Na društvenim mrežama PES redovno značava tekstove i objave Vijesti kao ,,lažne vijesti”…

,,Promjena igre” medijskog koncerna Vijesti, uz standardne kritike nezavisnih medija, poput ETV, Antene M, Portala Analitike, prilično je zabrinula Milojka Spajića pa je odlučio da izbjegne samostalni nastup.

Kad je već opstruirao veliku koaliciju sa Mandićem, lideru PES-a nije ostalo mnogo izbora: predizborni pakt sa Demokratama Alekse Bečića učinio mu se kao idealan izlaz, da se ne pokaže totalni sunovrat rejtinga Pokreta Evropa sad.

Tako je Spajić brzopotezno ponudio Bečiću još funkcija u izvršnoj vlasti, ,,po dubini i širini” i koalicija je spravljena.

To, naravno, ne znači da će biti dugovječan savez, niti da će poteći ,,med i mlijeko”: kada se ukrste grupni i lični interesi može doći do raspada savezništva. Makar su Bečić i Bogdanović navikli da okreću leđa ili raskidaju politička partnerstva – to pokazuje odnos Bečićevih Demokrata i Abazovićeve Ure, koji su donedavno bili u savezu.

 Kakav savez: Medojević u istom stroju sa Abazovićem?!

Izvori Portala ETV govore da je Nebojśa Medojević bio protiv stvaranja koalicione saradnje sa Jakovom Milatovićem i Dritanom Abazovićem, za koje je do skora iznosio na društveim mrežama vrlo negativne komentare.

Na kraju je pristao iz dva razloga: da PzP, koji je sada vanparlamentarna stranka na državnom nivou, ne bi ostao i bez odbornika u parlamentu Glavnog grada.

Na taj načn je Medojević izbjegao dodatne podjele i urušavanje Opštinskog odbora PzP Podgorica. Na stvaranju pomenute koalicije insistirala je, po saznanjima Portala ETV, odbornica Anika Bajić. 

Istovremeno, Medojević je morao i da ,,proguta svoje riječi” o Jakovu Milatoviću, za kojeg je svojevremeno saopštio da je ,,najsujetniji političar u Crnoj Gori” i naglašavao da su predsjednika Crne Gore ,,tako procijenili i partneri iz inostranstva, pogotovo pojedini pripadnici američke administracije”.

Negativne ocjene o Milatoviću, tek su blaga kritika u poređenju sa onim što je Medojević govorio za svog novog koalicionog partnera – Dritana Abazovića.

I to za učešće Ure i bivšeg premijera Abazovića u švercu cigaretama, naročito nakon hapšenja funkcionera Ure, bivšeg direktora Uprave prihoda i carina Rada Miloševića!

,,Vidimo sada da je tačno da Dritan Abazović i njegov partija stoje iza šverca – poručivao je u nekoliko navrata. Ja ljudski razumijem nervozu Abazovića i njegove grupe jer je istraga već došla do kraja i svaki dan se širi spisak uhapšenih. Nije lako zaspati i čekati da vam u ranim časovima zakuca pravda na vrata, ali nijesu trebali da ulaze u šverc i kriminal. Sad je jasno zašto je Abazović tražio monopol u sektoru bezbjednosti i zbog čega su on i njegovi švercerski partneri radili sve da ja ne preuzmem koordinaciju službi bezbjednosti…”, tvrdio je, između ostalog, Medojević novembra 2022. godine.

Principijelno, nego što!

Iako je Pokret za promjene dio koalicije koja nastupa pod imenom predsjednika države Jakova Milatovića, a koju predvodi funkcioner građanskog pokreta Ura Luka Rakčević, lider PzP Nebojša Medojević nije prisustvovao predstavljanju te liste.

To, međutim, ne znači da se funkcioneri PzP, Nebojša Medojević ili Branka Bošnjak, neće uskoro ponosno stati tik pored Dritana Abazovića, tražeći glas građana za listu koja nosi ime Jakova Milatovića.

Ili da se, koliko sjutra, svi ovi danas razjedinjeni ,,nosioci tekovina 30. Avgusta” neće ponovo udružiti – samo ukoliko to bude odgovaralo njihovim ličnim ili grupnim interesima.

 Draško ĐURANOVIĆ