Da li je gradonačelnica Podgorice Olivera Injac izmislila dozvolu ASK-a za besplatan prevoz?

Agencija nije mogla – uz uslov da poštujući Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i Zakon o komunalnim uslugama zakone – gradonačelnici Podgorice izda bilo kakvo odobrenje za besplatan prevoz tokom septembra, u jeku izborne kampanje.

I nakon pet dana iz Agencije za sprječavanje korupcije nema demantija ni potvrde tvrdnje odlazeće gradonačelnice Olivere Injac koja je – odgovarajući na optužbe o nezakonitoj odluci da u septembru bude besplatan prevoz za sve građane Podgorice – objavila da su za takvu odluku dobili odobrenje od ASK-a.

Iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) ocijenili su da je obezbjeđivanjem besplatnog prevoza za građane tokom septembra prekršen Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. I odbornik Demokratske partije socijalista dr Stefan Ćulafić smatra da je prekršen zakon i da je bilo zloupotrebe službenog položaja.

 

“Očekujemo da će novo rukovodstvo i Savjet ASK-a pokazati integritet i posvećenost sprovođenju zakona i na taj način demonstrirati diskontinuitet od ranijih praksi Agencije i dodvoravanja nosiocima političke moći”, saopštili su iz CDT-a krajem protekle sedmice.

Međutim, iz ASK-a se nijesu oglašavali – ni vršilac dužnosti direktora Dušan Drakić, a ni predsjednik Savjeta te institucije Pavle Čupić.

Tako da crnogorska javnost i dalje ne zna: ni poteze vrha ASK-a, ali ni to da li je odluka o besplatnom prevozu bio autonomni potez gradonačelnice Injac, da li je odluku donio Sekretarijat za saobraćaj ili, možda, direktor ,,Putevi” doo Radoš Zečević…

Tako da je, kao jedino zvanično obrazloženje, ostala objava Injac koja je ustvrdila da su ,,dobili odobrenje ASK za takvu odluku”.

Međutim, po Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, ASK ne daje odobrenja za odluke Glavnog grada, već primjenjuje zakone.

,,U godini u kojoj se održavaju redovni izbori, i u slučaju prijevremenih izbora u periodu od dana njihovog raspisivanja do dva mjeseca od utvrđivanja konačnih rezultata izbora, zabranjeno je uvođenje novih ili jednokratnih subvencija za struju i subvencija u plaćanju komunalnih usluga koje pružaju privredna društva čiji je osnivač i/​ili potpuni ili djelimični vlasnik država ili jedinica lokalne samouprave”, propisano je članom 42, stav 2, Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Ni u Zakonu o komunalnim uslugama ne postoji osnov za odluku o besplatnom prevozu. U članu 2, propisjuje se da ,,komunalne djelatnosti podrazumjevaju pružanje komunalnih usluga”, a u članu 3 stav jedan tačka 7 popisuje da je ,,komunalna djelatnosti javni prevoz putnika u gradskim i prigradskim naseljima”.

Izvjesno je, dakle, da Agencija nije – uz uslov da poštuju zakone – mogla da gradonačelnici Podgorice napiše bilo kakvo odobrenje za besplatan prevoz tokom septembra, u jeku izborne kampanje.

Da li je onda iz Agencije za sprječavanje korupcije ili neko iz službe Glavnog grada, obmanuo gradonačelnicu Podgorice ili je Olivera Injac izmislila dozvolu ASK-a za besplatan prevoz?

Odgovore na ova pitanja moralo bi da pruži Više državno tužilaštvo koje je zaduženo za provjeru rada zakonitosti i sankcionisanje kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.