“Cijena osvete Vesne Bratić” – Tri godine od smjena direktora vaspitno-obrazovnih ustanova

Navršile su se tri godine od kada je bivša ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić bahato i drsko u jednom danu razriješila sve direktore vaspitno-obrazovnih ustanova u Crnoj Gori. U takozvanoj apostolskoj, 42. Vladi Zdravka Krivokapića, blagonaklono su gledali na njenu odluku. No, šteta koju je Bratić nanijela obrazovnom sistemu je ogromna, a na naplatu su stigli i odštetni zahtjevi po tužbama koje su podnijeli beskrupulozno smijenjeni direktori.
Bivša ministarka Bratić pravdala se kako je odluku donijela isključivo da bi se otvorio proces depolitizacije obrazovnog sistema, što se pokazalo kao najobičnija obmana, jer su pozicije smijenjenih direktora i direktorica preuzeli isključivo kadrovi podobni pobjednicima izbora 30. avgusta 2020. godine i, uglavnom, bliski Crkvi Srbije. A šteta po budžet, koju će, kako to već biva, platiti građani, brojaće se stotinama hiljada eura.
Tada smijenjena direktorica OŠ “Oktoih” Mirjana Radulović, u emisiji “Bez pravila” koja se emituje na TV E večeras u 22 sata, prisjetila se tog 12. jula kada je razriješeno preko 240 direktora. “Kada govorim o ovoj haranzi nad tadašnjim direktorima i na osvetoljublju tadašnje ministarke prosvjete i ljudi koji su je doveli na tu funkciju, samo bih upotrijebila jednu divnumisao, divnog mudraca sa ovih prostora, našeg Katunjanina Sule Radova koji kaže – “Ne idi zagonom, već zakonom”. Zakon nije odigrao nikakvu ulogu, sve je išlo zagonom nažalost, i mi smo smijenjeni sa te funkcije”, kazala je u emisiji “Bez pravila” Mirjana Radulović.
 Izmjenama i dopunama zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju, koji je usvojen u junu 2021. godine, dodati su članovi kojima se propisuje da se u roku od mjesec izaberu novi školski odbori i raspiše konkurs za izbor novih direktora u svim obrazovnim ustanovama. Upravo ove izmjene, smatraju sagovornici “Bez pravila”, iskoristili su Bratić i njeni saradnici za  “obračun” sa čelnicima vaspitno-obrazovnih ustanova. “Ministarstvo prosvjete je, pored činjenice da nije predložilo svoje predstavnike i svijesti da se bez njihovog predstavnika ne može obrazovati školski odbor, razriješilo direktore sa pozivom da oni nijesu formirali školski odbor. Ne možete mi reći da resorni ministar, koji je pod sobom tada imao četiri ministarstva, kompletnu stručnu službu, pravnike… da nije dobio odgovor da je to nezakonito”, istakao je advokat Mihailo Volkov, koji zastupa više od 100 smijenjenih direktora u postupcima protiv Ministarstva prosvjete.
Takođe, da je bio plan smijeniti direktore po svaku cijenu, ocjenjuju sagovornici “Bez pravila”, jasno je bilo i iz sadržaja rješenja koja su im dostavljena, a u kojima su bile nezamislive greške, poput skandaloznog rješenja o razrješenju osobe koja je preminula. “Postojala su rješenja sa pogrešnim imenima, sa bivšim direktorima, jedne čak preminule direktorice, tako da je to urađeno na brzinu, bahato, samo sa namjerom da se to što prije riješi. I, riješilo se u jedan dan”, podsjetila je novinarka Jelena Nelević Martinović. Za advokata Volkova bilo je očekivano da će se dešavati greške u rješenjima Ministarstva prosvjete, s obzirom da od strane tog resora nije bilo provjera činjenica i okolnosti. “To je, plastično govoreći, izgledalo ovako – nekoliko službenica po nalogu ministarke su se zaključale u kancelariju i u roku od dan,dva ištancale 244 rješenja o razrješenju sa istim datumom, gdje su mijenjale samo imena i nazive škola. Bilo je za očekivati da će se, bez provjere činjenica i okolnosti, dešavati takve nedopustive greške – da se donese jedan pravni akt koji se odnosi na osobu koja nije živa. I to ne da je pravno bilo frapantno, nego to govori koliko se neko u datom momentu bavio tom osobom i njenim radnim angažovanjem i time da li je prekršila zakon, kada nije znao da ta osoba više nije među živima”, rekao je za “Bez pravila” Volkov.
Emisiju “Bez pravila” pogledajte večeras u 22 sata na TV E.