GOSTOVANJE KUD BIHOR U TURSKOJ (FOTO)

Članovi Kulturno-umjetničkog društva ,,Bihor“ su ove godine drugi put gostovali u Turskoj gdje su od 29. avgusta do 4. septembra učestvovali na 23. Festivalu u Sindirgiju. Sindirgi je grad koji se ranije zvao Korukoi i Carseae u provinciji Balikesir, površine 1.387 m u kome živi 32.408 stanovnika Na festivalu su pored KUD-a „ Bihor“ učestvovali i predstavnici Bosne i Hercegovine KUD „ Bosna Folk“ iz Zenice i Makedonije KUD „ Yeni Yol“ iz Skoplja, kao i kulturno umjetnička društva iz Sindirgija, Balikesira, Akishara, Manise i Ankare.

 – Ovo putovanje i boravak u Turskoj ostaće svima u najdivnijem sjećanju jer su se organizatori i domaćini tokom šestodnevnog boravka potrudili da učesnici festivala obiđu brojne kulturno istorijske spomenike kao što su: Muzej KISLA HAN , Muzej rvanja – jedini takve vrste u Turskoj, kao i druga znamenita mjesta u Sindirgiju, zatim da obezbijede posjetu termalnom izvoru „ Eman“ , te dvodnevno korišćenja usluga opštinskog bazena, ali i prisustvo na jednoj tradicionalnoj svadbi i bili uz naše članove u svakom trenutku i nastojali da ispune svaku želju, a posebno naš vodič Ajšenur Džan i vozač lokalnog autobusa Gokhan Temel koji nas je vozio tokom boravka.
Nastupili smo sva četiri dana i odigrali koreografije: ,,Splet igra iz Crne Gore“, ,,Ličinsko kolo“ , ,,Šareniku jabuku“ i zaokružili sa ,,Babovim kolom“ koje su izazvale divljenje i aplauze gledaoca koji su prisustvovali našim nastupima i koji su tražili da se fotografišu sa našim članovima, uključujući i predsjednika opštine Serkana Saka i potpredsjednika i direktora festivala Ismaila Sonmeza.
Pored defilea ulicama Sindirgija i nastupa na trgu bili smo u prilici da obiđemo i štandove izlagača koji su imali šta da izlože od starinskih antikviteta i da se upoznaju sa veštinama bojenja pređe, tkanja na razbojima do mljevenja žita, pletenja i drugih starinskih zanata.
Ekspedicija KUD-a je takođe posjetila znamenitosti Istambula : Sultanamet džamiju , Aja Sofiju i Saraj Top kapije, imali i priliku da krstare Bosforom, a u povratku da obiđu i Edrene i Selimiju džamiju. Sredstva za ovo putovanje su obezbijeđena od donacije Bratstva Ličina za nastup na X Susretima Bratstva u Koritima,Šefadila Ličine, Ervana Mujevića, dok su 50 % troškova prevoza nadomestili članovi KUD-a i članovi Skupštine KUD-a koji su putovali kao i 6 zaposlenih u lokalnoj upravi koji su takođe putovali sa KUD-om.
Prevoz je vršio DOO “ LUX TRAVEL “ iz Plava Alen Luković i Suad Gutić.
Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način pomogli da se ovo putovanje organizuje i da se i u Sidirgiju naša djeca još jednom predstave u najboljem svijetlu. Nas i u predstojećem periodu očekuju brojne obaveze i učešće na Balkan festivalu u Prizrenu , organizacija X Međunarodne smotre folklora i rad na završetku koreografije ” Igre iz Srbije( Šumadija) “ kazali sun iz KUD-a “Bihor “.