PROMOVISAN PROJEKAT “OSIGURAJMO JEDNAKOST BEZ PREPREKA”

Jasmina Jašarović.
Promovisan projekat ,,Osigurajmo jednakost bez prepreka” posvećen osobama sa invalditetom.
Gost u studiju Radija Petnjica bila je predstavnica NVO ,,Glasnici nade” i NVO ,,Centar kreativnih vještina” kao i pedagoškinja u OŠ ,,Mahmut Adrović” Jasmina Jašarović.
Povod je bio upoznavanje sa projektom  ,,OSIgurajmo jednakost bez prepreka” koji ima za cilj unapređenje položaja i društvene uključenosti OSI u lokalnu zajednicu bez predrasuda.
Podsticanje aktivnog odnosa prema situacijama diskriminacije. Sprovodi ga NVO ,,Glasnici nade” u partnerstvu sa NVO ,,Centar kreativnih vještina”, a podržan je od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.
,,Potrebe za realizacijom projekta su prepoznate u izazovima na području zaštite ljudskih i manjinskih prava, sa naglaskom na prevenciju diskriminacije osoba sa invaliditetom, zaštite prava i zaštite marginalizovanih grupa koji mogu biti žrtve diskriminacije, a tiču se nedovoljne informisanosti i znanja o pravima osoba sa invaliditetom.
Područje prava koje stalno doživljava stalne promjene je zasigurno ljudsko pravo. Jednu takvu promjenu na globalnom nivou oplemenila je Konvencija o pravima osoba s invaliditetom. To je prvi obvezujući međunarodni instrument o temeljnim ljudskim pravima osoba s invaliditetom čija svrha je „unapređenje, zaštita i osiguravanje punog i ravnopravnog uživanja svih ljudskih prava i sloboda svih osoba s invaliditetom, te unapređenje i poštovanje njihovog urođenog dostojanstva“.
U Preambuli Konvencije, nažalost, izražena je zabrinutost jer osobe s invaliditetom i dalje nailaze na prepreke u ravnopravnom učestvovanju u svakodnevnim aktivnostima i društvu uopšte.
Jedan od najvažnijih aspekata nacionalnog dokumenta u oblasti zaštite lica sa invaliditetom od diskriminacije, jeste zabrana višestruke i višesektorske diskriminacije lica sa invaliditetom što implicira na zabranu diskriminacije ne samo zbog invaliditeta, već i zbog drugih karakteristika kao što su pol, starost, etnička pripadnost, seksualna orijentacija ili bilo koji drugi osnov.
Ljudska prava podrazumijevaju da su svi ljudi rođeni jednaki, to znači da svako ima pravo da odlučuje o svom životu. Mogućnost da biraš gdje i s kim ćeš da živiš, imaš pravo da ideš u školu, da radiš i zaradiš svoj novac. Da imaš stvari koje smiješ da koristiš kako ti misliš da je najbolje za tebe. Imaš pravo na liječenje. Niko ne smije da te muči i zlostavlja. Da svi treba da se odnose sa poštovanjem prema tebi.
Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom je ugovor između mnogo država, da osobe sa invaliditetom imaju ista prava kao i svi drugi. Konvencija definiše standarde za zaštitu, čuvanje i promovisanje cijelog niza građanskih, političkih, socijalnih i ekonomskih prava za osobe s invaliditetom. Zemlje koje su ratifikovale UN Konvenciju dužne su da usklade svoja zakonodavstva s Konvencijom i izričito zabrane sve oblike diskiminacije osoba s invaliditetom, kao i da aktivnije promovišu podizanje svijesti javnosti o pravima osoba s invaliditetom.
Svrha ove Konvencije jeste da promoviše, štiti i osigura puno i ravnopravno uživanje svih ljudskih prava i osnovnih sloboda od strane svih lica sa invaliditetom i da promoviše poštovanje njihovog urođenog dostojanstva. Lica sa invaliditetom obuhvataju lica koja imaju dugoročna fizička, mentalna, intelektualna ili senzorna oštećenja, koju dodatno otežavaju različite barijere i učešće ovih lica u društvu na osnovu jednakosti sa drugima.
Implementacija Strategije za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti je zadatak svih nas, i trabalo bi da se ujedine svi sektori društva u ostvarivanju ovog cilja.
Nacionalna politika u oblasti zaštite i unapređenja prava lica sa invaliditetom je horizontalno postavljenja i svi imaju obavezu profesionalnu i etičku da postupe shodno obavezama koje imaju.
Vrlo lošu poruku bi nosilo naše društvo kad bi bilo ko bio isključen iz javnog i društvenog života zbog fizičkih ili drugih prepreka. Dakle, svako lice sa invaliditetom ima pravo da bude tretirano sa poštovanjem i ravnopravnošću, bez obzira na druge aspekte svog identiteta. Zajedno možemo stvoriti inkluzivno društvo u kojem se svi građani i građanke Crne Gore osjećaju poštovanim. Zajedno možemo sve”, saopštila je Jasmin Jašarović.
ERSI BABAČIĆ