PETNJICA: NAUČNA PANEL DISKUSIJA I PROMOCIJA KNJIGE “ZLOČIN NAD BOŠNJACIMA SANDŽAKA U XX VIJEKU” ŠERBA RASTODERA

U Petnjici je u petak, 11. oktobra održana naučna panel diskusija u organizaciji Instituta za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka pod nazivom „Šutnjom se zlo veliča“. Na skupu je promovisana knjiga „Zločini nad Bošnjacima Sandžaka u XX vijeku“ koja je nedavno objavljena u dva toma i predstavlja zbornik radova sa ukupno 952 strane odnosno čini je 60 naučnih radova naučnika iz Evrope i regiona. Zbornik je rezultat trodnevnog naučnog skupa održanog 28-29 juna u Novom Pazaru i 1. jula u Bijelom Polju. Pored zbornika radova pozornost panelista imala je i studija „Kad su vakat kaljali insani, Šahovići 1924.“ (drugo dopunjeno izdanje) autora akademika Šerba Rastodera.

Pored akademika Rastodera koji je organizator skupa a takođe i predsjednik Instituta za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka, na ovom skupu su govorili i predsjednik opštine Petnjica-Samir Agović, dr Sait Šabotić, mr Veselin Konjević, dr Šemsudin Hadrović i mr Novak Adžić. Moderatorka ovog skupa je bila predsjednica Kluba mladih istraživača Petnjica koji funkcioniše pri Institutu za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka, Selma Adrović Čoković.

Akademik Šerbo Rastoder je istakao da je djelo „Zločini nad Bošnjacima Sandžaka u XX vijeku“ jedno od najvažnijih djela za Bošnjake jer su prvi put na jednom mjestu dobili priliku da čitaju o stradanju svojih sunarodnika u najkrvavijem  stoljeću u istoriji. Na skupu je takođe istakao da nije slučajno što se sa promocijom krenulo baš iz Petnjice jer možda je najmanja po demografskim i materijalnim kapacitetima ali je bezgranično velika po ulozi u istoriji.

Posebna zahvalnost za učešće je pripala crnogorskim istoričarima mr Veselinu Konjeviću i mr Novaku Adžiću, koji su se u svojim izlaganjima između ostalog osvrnuli i na genocid u Šahovićima.

Istog dana, ovaj književni skup je održan u Rožajama. U Bijelom Polju je odžan 12. oktobra  a u Plavu i Gusinju 13. oktobra.

Zainteresovane čitaoce obavještavamo da će se ovakav književni susret održati u Tutinu 19. oktobra u 19h (Kuća mira) i istog dana u Novom Pazaru  u 20h (Dom kulture). U Sjenici će promocija biti upriličena 20. oktobra u 19h (Dom kulture). Nakon toga planirana su gostovanja u Brčkom, 9. novembra, na obilježavanje stogodišnjice genocida u Šahovićima, potom u Minhenu 30.11. i na kraju u Luksemburgu. Krunu anedenih aktivnosti predstavljaće javno predavanje akademika Šerba Rastodera “ŠAHOVIĆI – STO GODINA ĆUTANJA” koje će biti održano u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti u Podgorici 8. novembra.

Na pomenutim skupovima, zainteresovani čitaoci će moći da preuzmu primjerke knjiga.