Koseško nebo – izložba fotografija Remza Skenderovića u Sloveniji

Ovih dana je slovenačku javnost iznenadila informacija da će biti izložba fotografija poznatog slovenačkog intelektualca crnogorskog porijekla, privrednika, pisca i publiciste Remza Skenderović, jer nije bilo poznato da se i tim područjem umjetničkog stvaralaštva bavi.

Prisutne je pozdravio u ime Knjižnice Šiška u Ljubljani, gdje je postavljena izložba, Janez Sedej, koji je istakao da je upoznat sa stvaralaštvom Skenderovića, i sa zadovoljstvom mu je ustupljen prostor za izložbu, koja će trajati mjesec. Izrazio je i zahvalnost, da je kao autor besplatno ustupio biblioteci svih svojih 17 knjiga, koje su za njih dragocjene, je obrađuju razna područja njegovog stvaralaštva.

 O fotografskom stvaralaštvu g. Skenderovića je govorila prof. istorije umjetnosti Milena Zlatar, koja je istakla:

“Ljudi smo od nekada pogledavali u nebo.. Sa strahopoštovanjem. I danas je tako, pa neka je čovjek pjesnička duša, umjetnik ali radoznali naučnik,pa i svako između nas. Pogled  u nebo nas odvede u svijet meditacija, metafizike,ispod neba, ispod zvijezda, ispod oblaka, koji su tajnoviti, nedodirljivi, nedostupni”.

Remzo Skenderović je u izabranoj seriji fotografija uhvatio neuhvatljive trenutke, one, kada je bilo nebo naj dramatičnije, puno kretnje ili brzo mijenjajuće svjetlosti. Skoro filmski kadrovi sa arhitekturnim elementima, kaarkterističnim za taj dio Ljubljane, određuju lokaciju – Koseze. Zato »Koseško nebo« u svim sitnim detaljima nudi slutnju najličniju, a istovremeno opšte ljudske poglede, koji nas povezuju sa nama samima i takođe i sa dijalogom pjesnika Baudelaira i stranca (Stranac, 1862). Pred nama se otvoara nebo, prozor u vasionu i u vasionu i istvremeno veliku tajnovitost.. Belgijski slikar nadrealist Rene Magritte (1898–1967), koji je često slika oblake i često ih uključivao u veoma neobičen motive i sasvim samosvoje kompozicije sa pticami, nije voleo pitanje »Šta to znači?«. Odgovorio je, da ne znači ništa, jer i tajnovitost ne znači ništa, jer je nepoznato.. Ali poleti naša mašta is vijest, da smo mi svi i sav svijet pod istim nebom.

Na kraju je kritičarka pročitala pjesmu Šarla Bodlera Stranac ,koja teče kao dvogovor i dijelom glasi:

Koga najviše voliš, zagonetni čovječe, …

– Pa što onda voliš neobični stranče?

– Volim oblake…oblake, što prolaze…ondje…divne oblake!

Na pitanje voditeljice odakle interesovanje za nebo Skenderović je duhovito odgovorio, da se je rodio u Trpezima opština Petnjica, na nadmorskoj visini 940 m, da je živjeo na Žabljaku, koji je na 1400 m. zatim u Gusinju, koje je na preko 1000 m, ljetovao je na djedovom katunu, koji je na 1300 m, i svi ti krajevi su bliže nebu, da je kao dječak mogao posmatrati drugačijim očima i vjerovatno je to ostalo u njemu. Dalje je  istakao da su ga potakli an tu aktivnost supruga i njegov drug pozanti slikar Skender Bajrović, takođe crnogorskog porijekla, koji ga je potakao da to snimljeno bogastvo od 300 fotografija, pokaže i drugima, ovaj put 40 fotografija.

Fotografije inače pretstavljaju nebo, oblake, sunce i mjesec, ukratko život  i prirodu. Trenutek svakog između nas na ovom svijetu. Autor je sa osjećajem za sve navedeno uhvatio trenutke vremena na prostoru dijela Ljubljane, zvanom Koseze, otuda naslov Koseško nebo.

Kulturni dio programa je obogatila na klasičnoj gitari učenica  osnovne škole Drska iz Novog mesta, Sofija Vernig Skenderović, čija mentorica je Jelelna Vukolić

Ambasador Crne Gore u Sloveniji Dragan Tufegdžić, koji je otvorio ovu izložbu, je istakao, da iako je tek mjesec dana na dužnosti, upoznat je sa stvaralaštvom Skenderovića te njegoovom doprinosu i radu kroz svoju dugu karijeru, privrednika, pisca, publiciste i čovjeka koji doprinosi radu crnogorske zajednice u Slovenije, te na takav način doprinosi i onako dobrim odnosima između Crne Gore i Slovenije.

Katalog za ovu izložbu je priredila arh. Sandra Hrovat, a program je ugodnim i nadasve primjernim, taktnim i opuštenim odnosom do događaja povezivala Nela Bajrović Petek.

Veliki broj prisutnih je sa zanimanjem pogledalo izložene fotografije i razgovaralo sa autorom. Događaju su prisustvovali i pretstavnici Zavičajnog društva Izvor, Crnogorskog društva Crna Gora, Crnogorskog društva Montenegro, Saveza crnogrskih društava i Kulturnog centra crnogorskih društava Slovenije