OTVORNO PISMO MARKOVIĆU OD UDRUŽENJA IZ SAD

Udruženje “Cetinje” iz američke države Indiana obratilio se premijeru Crne Gore Dušku Markoviću otvorenim pismom koje prenosimo u cjelosti.
Mi koje život nije “štedio” , koji smo bili primorani otići daleko od svojih rodnih domova, a koji smo u srcu ponijeli i čuvamo jedinu domovinu koju imamo, a to je Crna Gora, sa strepnjom gledamo i primamo vijesti koje svakodnevno stižu do nas ….ne želimo ulaziti u analizu političkih dešavanja ili previranja … želimo ukazati na nepravilnosti koje se dotiču nas iseljenika i institucija koje se bave pitanjima iseljenika iz Crne Gore.
Naime, pokušavamo razumjeti , ali nam ne polazi za rukom, da je vladajuća DPS sebe dovela u poziciju da je uslovljavaju partije koje imaju manje od 2% glasača, i sa takvim postupcima građani Crne Gore zavise od tih “manjina” ne mislimo na nacionalne manjine (već na partije koje imaju mali broj podrške) jer mi našu domovinu doživlavamo kao gradjansku državu u kojoj su svi isti … I opet su iseljenici ili Uprava za dijasporu, koja se jedina bavi problematikom iseljeništva, “mjesto” za potkusurivanje pred ili post izbornih dogovora ili obećanja vladajućeg DPS -a.
Pa se u tom KOLU koji se igra oko “prevlasti” nad iseljenicima I Upravom za dijasporu, uhvatio i predstavnik BS gdin Suljo Mustafić i predstavnik Albanske alternative gdin Nik Djeljošaj!
Poštovani članovi mi smo se već izjasnili da gdina Mustafića ne podržavamo, a sada izjavljujemo da ni gdina Nik Djeljošaja ne podržavamo, niti mi niti mnoga iseljenička udruženja. Njegovim eventualnim imenovanjem kao predstavnikom Albanske alternative koja ima manje od 2% glasača, za nekog ko treba da rukovodi i kordinira na poslovima saradnje sa iseljenicima i iseljeničkim udruženjima, je APSURD.
Pitamo premijera gdina Markovića, kakvu to politiku kad su iseljenici vodi zvanična Podgorica, i koji su to razlozi koji nama iseljenicima nameću saradnju sa predstavnicima stranaka koje ne priznaju zvanične simbole države Crne Gore, njenu cjelokupnu teritoriju ili njen zvanični jezik. Da kojim slučajem mi to uradimo, bili bi prozvani i etiketirani kao “državni neprijatelji”, al kad si u politici naše matične države što više ne priznaješ tu istu državu, ona ti daje veće i bolje političke pozicije. Zašto? Jel si bolji trgovac, a trguješ sa onim što ne priznaješ!
Dok god vladajući DPS ima ovakav stav nepoštovanja volje svojih glasača i ostalih gradjana Crne Gore, nego dozvoljava ucjenjivačku politiku stranaka koje ne podržavaju ni 2 % glasačkog tijela, kako očekuje poštovanje ili podršku bilo kojem program od strane iseljenika, preko kojih se ponovo potkusuruju apetiti raznih Mustafića , Djeljošaja i drugih .
Poštovani članovi, u ekonomiji jedan plus jedan uvijek daju dva, dok se u politici sve svodi na pravo jačeg argumenta, često i manipulacije. Na žalost dosta često predmet državne manipulacije smo mi iseljenici. U politici se čak i maslinova grana može koristiti kao ”prut” . Dalji tok događaja pokazaće što će i da li će biti jedno ili drugo, a kad smo mi iseljenici u pitanju to će samo zavisiti od premijera Markovića. Bilo kako bilo, ovakvu trgovinu i potkusurivanje predizbornih obećanja vladajućeg DPS preko Uprave za dijasporu, nit ćemo podržati, niti saradjivati sa institucijama, koje izgleda ni sama država ne poštuje, kad se na ovakav način “dogovara” o rukovodećim kadrovima te tako značajne institucije za nas iseljenike!
Pa ako je tako, neka Vlada CG i premijer saradjuju, kordiniraju sa Mustafićem ili Djeljošajem, jer bilo koji od njih dvojice da bude imenovan na način tajnih razgovora i dogovora, bez podrške iseljenika i iseljeničkih udruženja, a na žalost ni većinske podrške gradjana Crne Gore, jer mi to sigurno nećemo raditi . Ne samo mi nego i mnoga udruženja sa kojima smo razgovarali!
Predsjednik Udruženja Cetinje, Mirsad Jahović