ODRŽANA GENERALNA I IZBORNA SKUPŠINA ZK “BIHOR” LUKSEMBURG

U kasnim popodnevnim satima 15. januara ove godine, u velikoj gradskoj sali grada Rumelanža u Luksemburgu, otpočela je Generalna, a ujedno i Izborna skupština ZK “Bihor”.

Ova skupština, osma po redu od osnivanja udruženja, započela je u prijateljskom tonu u prisustvu velikog broja članova kluba, te njihovih porodica i prijatelja. Skupštinu je otvorio njen predsjednik inžinjer mašinstva Remzija Hajdarpašić, a predsjednik Upravnog odbora poljoprivredni inžinjer Esko Halilović, u svom nadahnutom obraćanju, govorio je o uspjesima udruženja u zadnjoj godini koliko je i trajao njegov prvi mandat na čelu Upravnog odbora i naglasio da je ZK “Bihor” iz Luksemburga, primjer kolektivne organizovanosti, kvalitetnog rada, kao i primjer sloge među članstvom koje od prvog dana zna šta hoće i permanentno stremi zadatim ciljevima.
Na ovoj skupštini izabran je novi Upravni odbor, finansijska komisija i predsjednik skupštine.
U novi Upravni odbor izabrani su: Esko Halilović, Hamid Rastoder Savinoborski, Sabit Šabotić, Suka Kijamet, Remzija Hajdarpašić, Edin Medo Latić, Nuradin Nino Muhović, Džeko Skenderović, Sanel Škrijelj, Sadat Ramdedović, Elvis Eko Duraković, Safija Rastoder, Braho Ćeman, Resmin Pajo Ramdedović i Amer Gorčević.

Upravni odbor je za novog predsjednika ponovo izabrao Eska Halilovića, a za potpredsjednika Edina Meda Latića.
Za mjesto sekretara izabran je Remzija Hajdarpašić, za blagajnika Sabit Šabotić, za predsjednika savjeta izabran je Sadat Ramdedović. Finansijsku komisiju činit će: Sabrija Ramdedović, Ernad Ero Muhović i Harun Halilović. Za predsjednika skupštine izabrana je Sofija Rastoder.
Ugođaj je obogatio i muzićki dvojac Amir i Endži, dobro poznat u Luksemburgu i u dobrom dijelu Evrope.
Predsjednik UO – Esko Halilović, naglasio je da ZK “Bihor” nastavlja utabanim stazama, te da većina članova UO, od samog osnivanja kluba, već godinama, ulažu maksimalne napore radeći na kulturnim i humanitarnim akcijama koje su za dobrobit, kako nas u Luksemburgu, tako i za Bihor i Crnu Goru.
– Godina koja je iza nas bila je ispunjena pozitivnom energijom, brojnim aktivnostima, velikim radom i naporom, te rezultati nisu izostali. U toku prethodne godine UO ZK «Bihor» održao je 36 redovnih sastanaka, ne računajući sastanke grupa i druge skupove. Široka je i mnogima, u Luksemburgu i zavičaju, poznata lepeza naših aktivnosti , ali bih izdvojio kao posebne: Učešće na martovskom festivaku multikulture u Luksemburgu, Prvomajske susrete dijaspore i Dani bošnjaćke kulture u Luksemburgu. Bilo ih je još niz, ali ove izdvajam kao najvažnije. Mi i dalje vršimo humanitarne akcije prema zavičaju i Crnoj Gori i tu smo i u prethodnoj godini izdvojili značajna sredstva.
Kruna našeg zalaganja i naših aktivnosti jeste nagrada za filantropiju «Iskra» koju smo primili krajem prošle godine na Cetinju u Crnoj Gori. Ovo je prestižna državna nagrada i na nju smo jako ponosni. Važno je naglasiti da je ova nagrada nominovana od strane radija Petnjica i njegovih urednika Raifa Adrovića i Samira Rastodera. Naša revija je izlazila u planiranim rokovima, a njena vrijednost je prepoznata, kako u Luksemburgu, tako i na Balkanu i Evropi. U to ime ja se svima vama zahvaljujem na zalaganju i od srca čestitam. Želim da sa istim elanom nastavimo dalje i da konstantno šaljemo poruku našima u domovini da mislimo na njih.
Neka živi ZK “Bihor”! – Ovim riječima završio je svoje obraćanje predsjednik UO – Esko Halilović i nagrađen snažnim aplauzom.
Remzija Hajdarpašić je, između ostalog, rekao:
ZK “Bihor” je do sada pravio sigurne korake i postigao ime kojime se, s punim pravom, ponosi svaki njegov član. Došlo je vrijeme da udružnje u ovom periodu napravi još značajniji iskorak – kupovina prostorija je u završnoj fazi i mi ćemo, vrlo brzo, iz postanarstva preći u svoju kuću. Drugi veoma važan korak koji je ZK Bihor stavio kao svoj cilj jeste putni pravac Bioča – Petnjica. Moramo što prije izvršiti “pritisak” na vlasti u Crnoj Gori da se ovaj putni pravac revitalizuje – rekao je Hajdarpašić.
Treba napomenuti da su izbori protekli u demokratskom duhu, te da se sve odvijalo na krajnje transparentan način, po čemu je i prepoznato ovo udruženje.

Skupštinu je, vrlo uspješno, kao i mnogo puta ranije, moderirao dosadašnji sekretar udruženja – Hamdija Rastoder. On se zahvalio svima na dosadašnjoj plodnoj saradnji i pozvao novi odbor da čuvaju klub od nas samih, da čuva svoju reviju i njenog urednika, da konstanrno unapređuje saradnju sa našom lokalnom samoupravom u Petnjici, Bihorom, i Crnom Gorom, te da radi na inteziviranju kontakata sa institucijama u Luksemburgu i gradu Rumelanžu. Da, kao i do sada, sarađuju sa radijom Petnjica koji na najbolji moguči način razbija informativnu blokadu i koji se sluša u mnogim iseljeničkim porodicama širom svijeta. Njegovo izlaganje bilo je ispraćeno frenetičnim aplauzom.

Kada se spustila zavjesa na ovogodišnju Skupštinu ZK “Bihor” iz Luksemburga većina članova Upravnog odbora, kao i članova kluba izašli su u hladnu luksemburšku noć grada Rumelanža i premjestili se u prostorije ovog udruženja, koje su samo stotinak metara udaljene od sale u kojoj je održan skup.
Svjesni obaveza koje ih očekuju – još jednom su nazdravili!
F. S.