MUHOVIĆ SMIJENJEN, BS NAJAVIO TUŽBU

Sjendica SO Petnjica

Danas je održana sjednica Skupštine opštine Petnjica na kojoj se izglasalo nepovjerenje dosadanjšnjem predsjedniku Adnanu Muhoviću. Za njegovu smjenu glasalo je 19 odbornika. Za VD predskjednika SO imenovan je Erol Muratović, odbornik DPS-a.

Sjednica je protekla u žustroj raspravi između odbornika BS sa jedne strane i predstavnika DPS sa druge strane. U par navrata, u raspravku se uključivao i odbornik SD Hajriz Adrović, koji je na današnjem zasijedanju pripala uloga sekretara Skupštine.

Odbornik Rifat Agović je tokom čitavog zasijedanja apelovao i tražio da se sjednica odloži, pravdajući svoj zahtjev nizom dokaza o zloupotrebi skupštinskog poslovnika i koje su sve procedure prekršene od strane podnosila inicijative, nazivajući današnjom sjednicom sramnom.

Klub odborika SDP je nastupio sa inicijativom da se na današnjem zasijedanju uvrsti u dnevni red i glasanje o povjerenju predsjedniku opštine Samiru Agoviću, pravdajući svoj zahtjev aferama koje su okupirale javnost. Nakon glasanja o predloženom dnevnom redu i prebrojavaću glasova, 19 odbornika je podržalo dnevni red koji su podnijeli inicijatori za smjenu Muhovića, dok predlog SDP-a nije dobio potrebnu većinu. Nakon toga, dio odbornika SDP je vidno revoltiran, prije svega postupkom svoja dva člana koji su podržali dnevni red DPS i SD, napustili skupštinsko zasijedanje. Kako su kazali, na odboru partije imali su dogovor za zajedničkim nastupom i da će učestvovati u radu Skupštine samo ako se usvoji i njihov predlog za smjenu Samira Agovića. Uvidjevši da njihova dva odbornika glasaju mimo partijskog dogovora, ostatak odbornika SDP je napustio zasijedanje ne želeći, kao su kazali, „da učestvuju u farsi i prevari koja se dešava na političkoj sceni Petnjice“.

Žustra rasprava se vodila između predsjednika opštine Samira Agovića i dosadanjšnjeg predsjednika Skupštine Adnana Muhovića iznoseći na račun jedan drugog niz optužbi. Muhović je istkao da je ovo sraman čin, čin izdaje i da problemi DPS u Petnjici tek počinju, naglašavajući da će sveukupna javnost uskoro biti upoznata sa mnogim zakulisnim radnjama od strane predsjednika opštine i njemu bliskih partijskih ljudi.
Kada su prisutni odbornici pristupili glasanja, odbornici BS su napustili skupštinsku salu. Odmah po izlasku, Adnan Muhović je izjavio da se održala najspecifičnija sjednica u istoriji parlametarizma i da se radi o klasično pravno nasilju.

„Ovo dovoljno govori o DPS i njihovim satelitima. Najbolje govori o DPS na lokalnom nivou pa sve do najviših njihovih predstavnika na državnom nivou. Ovo je sramno i van svake procedure. I da je sve u skladu sa zakonom, a nije i to će se na sudu dokazati, želim da kažem prije svega i što je najvažnije, to je da se u Crnoj Gori nastavlja politički progon nad predstavnicima Bošnjačkog naroda i da je ovo očit primjer za to. To radi Milo Đukanović, Duško Marković, Ivan Brajović, Tarzan Milošević i svi oni koji su zadnjih mjesec dana zdušno zagali da se na najmanji mogući nivo svede bošnjaštvo i Bošnjački nacionalni identitet ovdje u Bihoru i koji su se odlučili, uz pomoć njihovih poslušnika i poltrona ovdje iz petnjičkog odbora DPS, ne želim da pominjem ove male satelite, da tu sramnu odluku sprovedu u djelo. Zamislite, kažu da da sam ugrozio multietnički sklad u Crnoj Gori. Kakav je to idiotizam i kakva je to nebuloza. Ja sam o Petru II Petroviću Njegošu rekao mnogo manje nego li što je on rekao o sebi, ali sam svakako htio da, kao političar, stanem uz svoj narod. Ja se ne kajem i osjećam se vrlo ponosno i baš se osjećam kao heroj, za razliku od onih izdajnika oličenih u DPS i SD i ono što mogu da poručim sa ovog mjesta, itetako će ovdje postojati, oni je neće moći uništiti. Ovo je pokušaj DPS da uništi BS odozgo na gore po jednom specifičnom sistemu, od rušenja opštinskih odbora preko Bijelo Polja, Petnjice i nekih drugih pa do samog državnog nivoa. Međutim, treba da znaju da će brzo doći u pitanju i državni nivo, da se u Crnoj Gori neke stvari komplikuju, da Crna Gora nije ono što se prikazuje u insituacijama EU i da će se vidjet da, Crna Gora zbog brojnih afera, pa i afera koje se dešavaju ovdje kao što su afera snimak 1, 2 i 3, ne može da otvori i zatvori određena poglavlja i to je nešto što treba da se ovako javno kaže“, izjavio je Adnan Muhović odmah nakon zasijedanja i dodao da njih u Petnjicu, „koalicija sa crnim DPS ne interesuje više“, kazao je Muhović u izjavi za medije, istakavši da su njihovi naredni potezi kao nacionalne stranke, rešavanje i poboljšavanje životnog standarda i obezbjeđivanje nacionalnih prava Bošnjačkog naroda.

„Mi nastavljamo sa radom, sa najvećom mogućom žestinom i uz najveću podršku naše centrale“, zaključio je Muhović najavljujući tužbu od strane kluba odbornika BS protiv podnosioca inicijative.
Predsjednik OO DPS Petnjica, Mehmed Meša Adrović je nakon okončanja skupštinskog zasijedanja kazao da su građani, kako u Crnoj Gori tako i u dijaspori, imali priliku da čuju dešavanja sa sjednice lokalnog parlamenta, iznoseći pohvale na račun predsjedavajućeg Erola Muratovića. On je kazao da su danas svi mogli da čuju kako su se ponašali odbornici BS, nastupili su sa vrlo nekorektnom pričom, vrijeđajući svakog odbornika, DPS.

„Bilo kako bilo, mi smo se riješili jedne rak rane Bihorske“, kazao je Mehmed Adrović, tvrdeći da Muhović nije vodio skupštinu kako treba, da je često kršio poslovnik o radu skupštine, vrijeđao odbornike, predsjednika opštine. Oni su najavili raskid koalicije. To je njihov problem, mi nismo tražili raskid. Mi nemamo ništa protiv Muhovića, mi imamo samo protiv toga kako je vodio skupštinu, na jedan nekorektan i nezakonit način. Što se tiče koalicije, oni kako hoće, mi ne tražimo raskid“, izjavio je Meša Adrović dodajući da je sjednica urađena po zakonu i poslovniku Skupštine opštine Petnjica.

DENIS BOŽOVIĆ