SASTANAK SA DIREKTOROM ZHMP: DOGOVORENA ADAPTACIJA I REKONSTRUKCIJA PROSTORIJA ZAVODA U PETNJICI

Danas je u radnoj posjeti Opštini Petnjica boravio direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore, dr Vuk Niković, u pratnji dr Milorada Obradovića, rukovodioca jedinice u Petnjici. Delegaciju Opštine Petnjica na čelu sa predsjednikom Samirom Agovićem, činili su  potpredsjednik Selvudin Šabotić, sekretar Ziko Alilović i savjetnice Šejla Šabotić i dr Nermina Muratović.

Tema sastanka je bila unaprjeđenje zdravstvene zaštite u Petnjici i poboljšanje uslova rada jedinice ZHMP u Petnjici. Konkretizovani su koraci i aktivnosti za izradu idejnog rješenja za adaptaciju i rekonstrukciju objekta u kojem je smještena jedinica Zavoda. Govorilo se i o iznalaženju mogućnosti za proširenje kadrovskih kapaciteta.

Predsjednik Opštine je izrazio spremnost da kao i mnogo puta do sada pruži punu podršku realizaciji ideja i aktivnosti od značaja za rad te ustanove, a sve u cilju poboljšanja zdravstvenog usluga našim sugrađanima i svima koji iz različitih razloga posjete Petnjicu. Naglasio je da su u opremanju i funkcionisanju jedinice Zavoda veliki doprinos dali naši ljudi iz dijaspore, kao i domaći privrednici. Ističući zadovoljstvo Petnjičana radom zaposlenih u jedinici ZHMP i pružanjem kvalitetne i blagovremene zdravstvene zaštite lokalna uprava je  spremna da uloži dodatne napore kako bi im uslovi rada bili što bolji, a sve na zadovoljstvo i u korist naših građana. Predsjednik Opštine i njegovi saradnici su sugerisali direktoru da kadrovska rješenja, naročito srednje medicinsko osoblje, poželjno je da bude iz Petnjice (u skladu sa zakonskim procedurama) iz raloga specifičnosti rada na terenu, jer je poznavanje terena preduslov za blagovoremeno pružanje usluga.

Direktor Niković je zahvalio predsjedniku i lokalnoj upravi na svemu što je urađeno tokom osnivanja jedinice, ali i kasnije tokom funkcionisanja. Uvjeren u nastavak dobre saradnje u budućem periodu predložio je konkretne korake u ciju rješavanja problema sa kojima se susreće jedinica ZHMP, koji će u što kraćem periodu započeti i dati konkretne rezultate. Direktor je takođe predočio planove da do kraja 2025. godine sve jedinice ZHMP budu adaptirane i uniformne iz budžetskih, jedan dio sopstvenih sredstava i jedan dio iz donacija. Istakao je da je jedinica Zavoda u Petnjici otvorena prije njegovog dolaska na poziciju direktora Zavoda i upoznao je delegaciju Opštine da je stava da i ona mora izgledati kao i ostale jedinice ZHMP u Crnoj Gori. Predočio je i to da će u septembru biti isporuka 10 sanitetskih vozila i da će jedno dobiti jedinica ZHMP u Petnjici. Naglasio je da će o današnjem sastanku biti informisano Ministarstvo zdravlja Crne Gore kako bi se određene procedure što prije pokrenule i kako bi se konkretni rezultati vidjeli što prije. Direktor se još jednom zahvalio na dosadašnjoj saradnji sa Opštinom Petnjica i razumijevanju predsjednika za sve aktuelne probleme.

Zaključak sastanka je da Opština i Zavod, svako u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti učine sve kako bi kvalitet zdravstvene zaštite bio što bolji, a takođe i uslovi za rad, smještaj i boravak  zaposlenih u ZHMP.