Početak projekta “Kompostiranjem i reciklažom do održivog razvoja“

NVO Vis legis iz Petnjice je početkom jula započela aktivnosti na realizaciji projekta “Kompostiranjem i reciklažom do održivog razvoja“, koji finansira Ambasada Francuske u Crnoj Gori, posredstvom NVO Zero Waste Montenegro u okviru Programa “Za čistiju Crnu Goru”.

Cilj projekta je unaprjeđenje nivoa znanja i prakse u vezi recikliranjem i kompostiranjem na teritoriji opštine Petnjica. Projekat će se realizovati u periodu od tri mjeseca u saradnji sa lokalnim akterima gdje će se fokus pored teorijskih predavanja dati i na praksi kada je u pitanju reciklaža i kompostiranje.

Poznato je da svako domaćinstvo i pojedinac svakodnevno kreira velike količine čvrstog otpada i da je prevencija kreiranja otpada jedan od ključnih faktora kada je u pitanju održivo upravljanje otpadom. Takođe velike količine organskog otpada završavaju na privremenim odlagalištima umjesto da se od njih stvara kompost koji je višestruko upotrebljiv i koristan. Sa benefitima kompostiranja i reciklaže stanovnici Petnjice će imati prilike da se upoznaju tokom realizacije projekta kojeg će pratiti medijska kao i kampanja na društvenim mrežama