OBILJEŽEN DAN OSNOVNE ŠKOLE “MAHMUT ADROVIĆ” U PETNJICI (FOTO)

OŠ “Mahmut Adrović” u Petnjici dana 16.09.2024.godine obilježila Dan škole. Ime ovog istaknutog Bošnjaka, borca za pravdu i borbu protiv fasizma utisnuto je na tabli ulaza škole negdje poslije Drugog svjetskog rata, a zasigurno ponosno stajalo sve ove godine. Iz ovih školskih klupa izašli su brojni doktori nauka, magistri, istaknute ličnosti. Sve ovo bio je povod da razgovaramo sa direktorom ove osnovne škole Almirom Pljakićem.
“Škola je taj naziv dobila negdje poslije Drugog svjetskog rata, a u kontinuitetu škola postoji od 1921. godine, iako prvi pisani podaci govore da je školstvo na prostoru Gornjeg Bihora počelo odlaskom Osmanlija, negdje oko 1914. godine. To ne znači da se stanovnici ovog kraja nisu školovali i prije, jer su i tada postojale organizacije koje su se bavile isključivo obrazovno-vaspitnim temama, odnosno obrazovanjem naroda ovog kraja”, ističe Almir Pljakić.
Škola trenutno broji oko 150 učenika sa četiri područna odjeljenja koja su u sistemu ove obrazovne institucije.
“Sloga kuću gradi, a perspektiva je uvijek u mlađem kadru koji donosi potrebne savremenije inovacije u obrazovni sistem, završava Pljakić.
“Podmlađujemo kompletan svoj kadar. Imamo veoma mladu ekipu razredne nastave, imamo i u predmetnoj nastavi jedan dobar tim.Takođe, vannastavno osoblje je dio našeg tima i bez njih nastavni proces u našoj ustanovi ne bi bio zaokružen. Mogu da se pohvalim da naša škola generacijama unazad ima veoma dobre i obrazovane nastavnike. Iz ovih prostorija sam izašao i ja kao osnovac, a tu je i na stotine visokoskolaca, desetine magistara, kao i doktora nauka. Zaista mogu da kažem da je Bihor bio rasadnik tih, “sijača prosvjetne misli”. Nastavnici vrhunski i adekvatno obavljaju svoj dio posla”, završava Almir Pljakić.
ERIS BABAČIĆ