PROTEST ZBOG DIVLJIH DEPONIJA: DRŽAVA DA SE UKLJUČI U RJEŠAVANJU PROBLEMA, JER OPŠTINA PETNJICA NEMA KAPACITETE ZA TO

Na protesnom skupu protiv stvaranja divljih deponija u opštini Petnjica izostao je masovni dolazak građana i građanska pobuna za trovanje voda i uništavanje prirode dovoženjem smeća i zatrpavanjem na lokalitetima koji bi trbalo da budu primjer čistoće. Neshvatljiv je mali odziv građana kada se zna koliko su opasne materije koje se zatrpavaju nedaleko od izvorišta vode kojom se napaja skoro cijela Petnjica. Nevladina organizacija moto klub “Bihor” i njihovi aktivisti obišli su mjesta i još jednom upozorili na opasnost kao i na to da, kako tvrde, opštinske nadležne službe, odnosno Komunalno preduzece iz Petnjice, nepropisno i nesavjesno odlaže smeće na nekoliko lokacija na području opštine Petnjica.

Skup je održan na tri lokaliteta i to: Murovske luke, Stenice i Đuđ. Skup su obezbijeđivali službenici Uprave policije iz Petnjice.
Organizatori su pozvali sve savjesne gradjane i nevladin sektor da im se pridruže kako bi spriječili dalje otvaranje nelegalnih divljih deponija.
Takođe pored građana skupu su prisustvovali i NVO aktivisti, NVO,,Mreza nevladinih organizacija iz Petnjice, NVO,,Vis Legis, NVO,,Lica sa invaliditetom i prestavnici NVO ,,Eko Petnjica” iz Petnjice.
,,Komunalno preduzece je odlagalo smetiste na svim lokalitetima iznad izvorista gdje se napajaju gradjani nase opstine.i iznad lokaliteta ,,Bratonjinog vira,,jedine turisticke destinacije nase opstine
Smatramo da su postavljene ekološke bombe da strane Komunalnog preduzeca” saopstili su građani.
Organizatori skupa su pozvali Komunalno preduzece da sanira i očisti smetište sa pomenutih lokaliteta i svih drugih lokaliteta
Takođe pozvali su i nadležne institucije da se uključe i riješe problem sa divljim deponijama u nasoj opštini
,,Pozivamo sve drzavne insitucije da se ukljuce u rjesavanju ovog problema sa kojima se nasi gradjani susrijeću jer naša lokalna samouprava i komunalno preduzece nemaju kapaciteta da ovaj problem riješe. Problem traje od osnivanja naše opštine.Takodje, pozivamo i prestavnike Ministarstva ekologije da se uključe i riješe ovaj ne tako lak problem sa kojima se susrijeću naši građani”, saopštili su iz M.K Bihor.
ERIS BABAČIĆ