NEVOLJE ZBOG SNIJEGA I MINUSA U BIHORU: Voćke koje su procvjetale i u odmaklom otvaranju su u opasnosti

Snijeg na behar na voće

Snijeg koji je prekrio neke djelove petnjičke opštine i niske temperature koje prate nevrijeme u aprilu u Bihoru neće, za sada, uništiti ili oštetiti većinu voćki, smatraju stručnjaci iz Petnjice.

“Jabuka još nije otvorila, tako da ne bi trebalo da bude problema. One koje su uspjele da procvetaju, da otvore cvijet, nastradaće, i to posebno zbog niskih temperatura koje nam slijede u narednim danima. Najveća opasnost je za neke od sadnica krušaka koje su u podmakloj fazi otvaranja”, smatra sagovornik Radija Petnjica.

Bihor je poznat kao područje koje je pored stočarstva tradicionalno bogato i sa dosta biljnih vrsta voća, posebno jabuke i kruške, koje su stare od nekoliko desetina, a neke i preko 100 godina.

Najrasprostranjenije voćne vrste su jabuka, kruška, šljiva, orah i dunja, dok u manjem obimu imamo i maline, višnje, trešnje i nešo zasada lješnika.

Bihor je specifičan za voćarstvo jer se voćnjaci nalaze na početnoj tački od 720mnv pa do preko 1300mnv, što daje rezultat da ukoliko u nižim predjelima mraz uništi jedan dio voćnjaka, u visočijim predjelima, koji inače kasnije cvetaju, ostane voće netaknuto i puno roda, i obrnuto.

U normalnim klimatskim uslovima cvetanje prvih biljaka, kao sto su lijeska i drijen, odvija se početkom pa do polovine marta, dok tzv divlje voćke (trnjina, džanarika, divlja trešnja) počinju cvetanje u prvoj polovini aprila.

Glavnica ostalih voćnih vrsta kao sto su jabuke, kruške, trešnje, orasi… u normalnim uslovima počinju sa cvetanjem od polovine pa do kraja aprila mjeseca. I prosječno vrijeme cvetanja neke voćne vrste traje 10- tak dana.

Medjutim svedoci smo klimatskih poremecaja u prethodnim godinama, gde su rani proljećni mrazevi često puta obrali sav rod posebno šljive, trešnje i svih voćnih vrsta koje imaju ranu fazu cvetanja.

OTPRONOST

Ono sto je bitno znati je da voćke imaju nekoliko faza prije formiranja ploda a koje imaju različit stepen otpornosti na mraz.

1. Faza bubrenja pupoljaka je faza koja je otprilike 10 dana pred cvetanje i otpornost pupoljka u toj fazi je -5 do – 8⁰C.
2. Faza cvetanja traje 10-15 dana i u toj fazi u zavisnosti od mikroklimatskih uslova i vrste voćke cvijet je otporan na -2 do – 4⁰C.
3. Faza formiranja plodova je faza u kojoj imamo zametnut plod koji je najosetljiviji i temperatura od -1⁰C ukoliko potraje par sati može biti fatalna za zav zametnuti plod.

PREPORUKE

Preporučene agrotehničke mjere u vremenu pred cvetanje voćnjaka su rezidba voćnjaka, zimsko tretiranje na bazi bakar oksidhlorida i đubrenje uz okopavanje voćnjaka, kako bi se njihov imuni sistem blagovremeno pripremio za temperaturne oscilacije koje su zadnjih godina sve učestalije.
Zaštitne mjere u vremenu cvetanja i zametanja plodova ukoliko se temperatura spusti ispod -2⁰C su orošavanje voćnjaka kao najefikasnija mjera koja štiti čak do -8⁰C.

Zadimljavanje voćnjaka paljenjem sijena ili slame uz koristenje preparata na bazi antifriza i prihranom vocnjaka sa preparatima za oporavak u stresnim situacijama.

S.R.