POBJEDA: LOKALNO RUKOVODSTVO BOŠNJACKE STRANKE NE ODUSTAJE OD REHABILITACIJE OSMANA RASTODERA

Adnan Muhović
Počelo je prije nešto više od godinu, nakon administrativne obnove samostalne petnjičke opštine. U periodu kadaje trebalo učiniti korak više ka funkcionalizaciji kojaje, između ostalog, podrazumijevala i imenovanje ulica i trgova, iskrsli su problemi. Sasvim (ne)očekivano, u varošici, tek sa tragovima urbane kultivacije, unutar vladajuće koalicije Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke otvorile su se izvjesne (ideološke) pukotine, upravo oko jedne ulice i jednog imena.
BIHOR
 Lokalno vođstvo Bošnjačke stranke, sa Adnanom Muhovićem na čelu, koji je, uz niz drugih funkcija i zvanja, i predsjednik petnjičkog parlamenta, predložilo je da se neka od sedam ulica, ili jedan od dva trga, nazove imenom Osmana Rastodera. Kontroverzne ličnosti iz Drugog svjetskog rata; nesporno odlučnog oficira ondašnje muslimanske milicije; veoma uticajnog čovjeka među sunarodnicima i istovjernicima, na području Gornjeg Bihora. Obrazloženje je, kao što je Pobjeda u nizu tekstova izvještavala, bilo skopčano sa sličnim primjerima rehabilitacionih procesa, ne samo u Crnoj Gori, nego i u regionu. Objašnjavano je da skoro tri godine, na cijelom bihorskom prostoru, nije bilo nikakve ozbiljnije zaštite lokalnog stanovništva, pa su najsurovijim odmazdama bili izloženi svi „drugovjernici“. Bez razlike muškarci, žene i đeca. Posebno na prostorima ondašnjeg Donjeg Bihora.
ZLOČINI
Muhović je u nekoliko navrata u razgovoru za naš list isticao da je Rastoder nepravedno označen ratnim zločincem. Navodno, samo zato što je branio gornjebihorske muslimane od četničkih pokolja, posebno u periodu do kapitulacije Italije, u novembru 1943. godine. Činjenicu da je 1946. Rastoder označen ratnim zločincem (kao takav je i strijeljan), on smatra relevantnom, ali odluku apsolutno nepravednom. Pa samim tim i, poslije 70 godina neodrživom. Za relativno kratko vrijeme, na prvi pogled administrativnokomunalna tema, pretvorila se u ekskluzivu pogodnu za razne vidove nacionalnih, vjerskih, političkih i ideoloških špekulacija i manipulacija. U jednom trenutku učinilo se da bi mogla biti poljuljana i petnjička vladajuća koalicija. Vođstvo DPS-a nije se oglašavalo, a ni predsjednik opštine, Samir Agović. Najčešće nije bio raspoložen za (dodatne) komentare, tim povodom. Zainteresovane je upućivao na predstavnike (DPS) u Komisiji za imenovanje ulica i trgova…
HOBOTNICA
U međuvremenu, rukovodstvo petnjičkog odbora Bošnjačke stranke promijenilo je strategiju. Cijela priča izmještena je sa lokalnog, na znatno više nivoe. Animirana je i dijaspora. Statistički, barem dvostruko brojnija od domicilnog stanovništva. Potom i razne formalne i neformalne organizacije i udruženja. Ideološko-politički kraci „istorijske hobotnice“ dosegli su znatno dalje (i) od Podgorice. U vrijeme takozvane sudske rehabilitacije Draže Mihajlovića, sticajem okolnosti, pripreman je poziv istoričarima i intelektualcima da učestvuju na okruglom stolu posvećenom „liku i (ne)djelima Osmana Rastodera“. Skup na tu temu, međutim, nikada nije održan. Organizatori tvrde da je opstrukcija bila sveobuhvatna. Muhović je uvjeren da je cijeli projekat propao zbog čudne indolentnosti znatnog dijela bošnjačkih intelektualaca.
OPSTRUKCIJA
– Nijesu mi do kraja jasni razlozi za opstrukciju kazao je on, u prekjučerašnjem razgovoru za Pobjedu. Može da shvati, rekao je, da jedan broj, ili čak većina, nije saglasna sa inicijalnom idejom, ali mu nije jasno zašto odbijaju mogućnost javnog sučeljavanja stavova, analize do sada poznatih i naknadno pribavljenih dokumenata?! – Zašto bi bilo ko ignorisao nova saznanja i svjedočenja pita on. Muhović je uvjeren da su prevladali konformizam i strah dijela pozvanih intelektualaca od mogućih zlonamjernih javnih tumačenja i eventualnih političkih posljedica. Procjenjuje da su presudili „detalji“ koji nemaju direktnih veza sa suštinom inicijative, ali imaju sa dnevnopolitičkim kretanjima. – I ja i moji istomišljenici imali smo samo jedan cilj: doći do istine! Izvan svih okvira jeftinog politikanstva i šićardžijske politizacije zaključio je Muhović.
Na pitanje da li je zbog „administrativno-komunalnih“ nesporazuma dovedena u pitanje koalicija sa Demokratskom partijom socijalista, predsjednik Opštinskog odbora Bošnjačke stranke Adnan Muhović odgovara odrečno.
– I pored svih problema i teškoća, partnerstvo Bošnjačke stranke i DPS-a može se ocijeniti pozitivnim. Startovali smo, podsjećanja radi, gotovo od nule. Bez elementarnih uslova, sa nivoa mjesnog centra, odnosno zajednice u okvirima beranske opštine, dosegli smo nivo ozbiljne administracije čiji dalji razvoj nije upitan. Koalicija, dakle, nije ni u kakvoj krizi i siguran sam da će . opstati do kraja mandata izričit je Muhović.
 R.TOMIĆ