ŽUSTRA RASPRAVA NA SJEDNICI PETNJIČKOG PARLAMENTA

Adnan Muhović, zasijedanje lokalnog parlamenta

Danas je u sali Centra za kulturu Petnjica održana sjednica Skupštine Opštine Petnjica na kojoj se raspravljalo o sedam tačaka, od kojih je najveću pažnju odbornika zavrijedila prva tačka dnevnog reda, odbornička pitanja, dok se o ostalim tačkama nije raspravljalo i jednoglasno su usvojene.
Odbornika Isljama Ćemana je zanimalo sta će Opština uraditi po pitanju sanacije seoskih puteva, od predsjednika Opštine Petnjica Samira Agovića je dobio odgovor da će Opština uraditi sve što je u njenoj mogućnosti da sanira puteve koji su posebno oštećenih ovih dana kada su Petnjicu pogodile obilne padavine.
Odbornika DPS Senada Rastodera je zanimalo zašto se ne radi na krpljenju rupa prema Savinom Boru jer je asfalt izrezan i već nekoliko dana niko ne radi ništa po tom pitanju. Zanimalo ga i zašto se nisu zakrpile rupe kod kuće Isada Muratovića jer se tu nalazi jedna od najudarnijih rupa. Od predsjednika Opštine je dobio odgovor da je kandidovana i urađena dionica od Stenica do Petnjice i prema Boru ali da zbog kiše proteklih dana nisu izvođeni radovi prema Savinom Boru. Što se tiče određene rupe koja se nalazi kod kuće Isada Muratovića izvođači radova nisu naišli na razumijevanje određenih građana ali to se mora završiti a ako građani budu to sprečavali to, izvođači mogu pristupiti onome što je zakonska procedura i uz asistenciju policije izvršiti radove.

Odbornika BS Hakiju Muratovića zanimalo je dokle se stiglo sa elektrifikacijom katuna u predjelu Konjska Rijeka i Crno Vrelo i  kada će biti postavljeni saobraćajni znakovi koji će regulisati jednosmjerni saobraćaj centrom Petnjice.
Od Agovića je dobio odgovor da Opština intezivno radi po ovom pitanju i da imaju komunikaciju sa direktorom Elektrodistribucije iz Berana Sašom Pešićem i da će stručne ekipe izaći uskoro na teren i napraviti studiju kako bi to bilo najbolje uraditi i od njihovog mišljena zavisi kako će Opština pristupiti ovom projektu. Što se tiče saobraćaja u Petnjicu će već sjutra stići saobraćajni znakovi a dalje će se uz misljenje stručnjaka iz oblasti saobraćaja raditi na uređenju saobraćajnog reda u Petnjici.

Odbornika DPS Izeta Adrovića zanimalo je u čijem je vlasništvu zgrada u kojoj je bila Zemljoradnička zadruga u Vrbici jer su mještani Vrbice izrazili interesovanje da na tom mjestu grade gasulhanu.
Agović je kazao da će povodom tog pitanja konsultovati Upravu za nekretnine i pisanim putem dati odgovor na to pitanje.

Odbornika DPS Erola Muratovića zanimalo je šta će Opština uraditi po pitanju puta Bioča – Petnjica. Agović je kazao da je put do skoro bio nekategorisan a da sada ima status lokalnog puta. U narednom period treba izvršiti politički pritisak na državne institucije kako bi se nastavilo sa unapređenjem ovog putnog pravca koji je jako bitan za Petnjicu.

Najžustriju diskusiju na danasnjoj sjednici imali su odbornik BS Rifat Agović i predsjednik Opštine Samir Agović.

Odbornika BS Agovića je zanimalo šta se čeka sa formiranjem vitalnih institucija u Petnjici kao što je Služba zaštite i spašavanja a zanimalo ga je kako uopšte funkcionišu ‘’krnje’’ opštinske službe u kojima radi po jedan ili dva čovjeka.
Predsjednik je kazao da je Opština uputila zahtjev ka državnim institucijama za dobijanje specijalizovanog vozila. Predsjednik je takođe kazao da odbornik BS Rifat Agović ne treba da se bavi politikanstvom i da naj način ubira jeftine poličke poene, jer opština Petnjica je mlada opština koja tek treba da se razvija i da ništa nije stekla u nasledstvo.

Tokom sjednice proučena je i Fatiha za žrtve nedavnog vojnog udara u Turskoj.

Odbornici su raspravljali i o predlogu Javnih radova u Opštini Petnjica za 2016 godinu, predlogu  Odluke o davanju saglasnosti na Program rada Centra za kulturu Petnjica za 2016 godinu, predlogu Odluke o davanju saglasnosti na Rješenje predsjednika Opštine o prestanku mandata Glavnog administratora,  predlogu Odluke o izmena i dopunama Odluke o pečatima, predlogu  Odluke o izmjenama i dopunama odluke o učestvovanju odbornika prilikom zaključenja braka.

DINO RAČIĆ